Yhteiskunnalliset ongelmat jäävät pääministerin bilettelyn varjoon

Blogi

OLEN KOVIN SURULLINEN YHTEISKUNNALLISEN KESKUSTELUN tasosta ja poliittisesta ilmapiiristä maassamme.

Naapurimaamme Venäjä käy täysimittaista sotaa Euroopassa ja kehitysmaita uhkaa nälänhätä Ukrainan sodan johdosta. Maailmaa uhkaa ilmastokatastrofi. Pandemia jyllää edelleen maailmalla. Suomi velkaantuu karmeaa vauhtia ja maamme talouden näkymät synkistyvät.  Vanhuksille ei riitä hoitajia. Sosiaali- ja terveyssektorilta uhkaa loppua ammattilaiset. Eläkeläisköyhyyttä ei ole poistettu ja nuoriso voi pahoin.

Kansalaisten on voitava luottaa tällaisena epävakaana aikana siihen, että maamme korkeimman poliittisen vallan käyttäjänä toimiva pääministeri keskittyy täysipainoisesti tehtäviinsä. Julkisuudesta syntyneen kuvan perusteella näin ei nyt valitettavasti ole.

Ongelmia ja haasteita on edessä valtavasti ja pääministerilläkin on aikaa vuorokaudessa vain 24 tuntia. Kesärannan isännän tai emännän on aina syytä siirtää bilettelyt ajanjaksoon, jolloin ei itse ole vastuussa koko kansan kohtaloista. Hauskaa ehtii kyllä pitää ja aikaa ”aivojen nollaamiseen” on pääministerikauden jälkeenkin!

Toivon todella, että nykyisen ja seuraavan pääministerin lähipiirin keskiössä on luotettavia, älykkäitä, kokeneita ja korkeasti koulutettuja ihmisiä. Siis henkilöitä, jotka antavat virka-ajan (9-16) ulkopuolellakin arvokasta tukea ja tärkeitä näkökulmia maamme korkeinta poliittista valtaa käyttävälle henkilölle.

TASAVALLAN PRESIDENTTI JA PÄÄMINISTERI OVAT Suomessa korkeimman vallan käyttäjiä, ”instituutioita”. He ovat roolimalleja lapsille ja nuorille. Heidän työkykynsä ja terveytensä ovat yleisen mielenkiinnon kohteena. Näin on sekä Suomessa että ulkomailla.

Nämä kaksi poliitikkoa ovat ”instituutioita”, joilla ei oikeastaan ole virassa ollessa täysin vapaata aikaa. Siitä heille myös maksetaan huomattavan korkeata palkkaa.

Pääministeri on vastuussa vaalien välillä eduskunnalle ja oman puolueensa päättäville elimille. Pääministeripuolueen kesäkokouksen pääuutinen vaikutti olevan Sannan Marinin ”jauhobileet”. Olivatko sdp:n kansanedustajat aidosti tyytyväisiä tähän? Veikkaanpa, että tyytymättömyyttäkin oli ja että pinnan alla kytee.

Kansalla on mahdollisuus vaikuttaa pääministerin henkilöön ja puolueeseen vajaan kahdeksan kuukauden kuluttua järjestettävissä eduskuntavaaleissa.

SANNA MARIN ON 36-VUOTIAS PÄÄMINISTERI JA PERHEENÄITI. Hän ei ole enää kovin nuori, eikä vielä vanha. Sanoisin jo Marinin nykyisen asemankin perusteella, että hän on keski-ikäinen, työssäkäyvä, moderni ja koulutettu nainen.

Olen arvostanut pääministeri Marinin toimintaa mm. Suomen Nato-jäsenyysprosessin aikana. Korona-kriisikin hoidettiin hyvin, asiantuntijoiden ohjeiden mukaan. Lämmin kiitos.

Patrioottina toivon aina, että kulloinkin vallassa oleva hallitus onnistuu ja menestyy työssään. Se on Suomen etu. Toivon sinulle voimia ja viisautta Sanna Marin. Samaa toivon muillekin ministereille.

Uskoakseni Marinilla on edessään vielä pitkä ura yhteiskunnallisena vaikuttajana. Ehkä hän on ministeri myös seuraavassa hallituksessa? Oppirahat on kuitenkin kaiketi jokaisen joskus maksettava. Kyllä se siitä, sanoisi Koivisto.

Tietoa kirjoittajasta

Yhteiskunnalliset ongelmat jäävät pääministerin bilettelyn varjoon

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset