NEUVOSTOLIITON KAATUMINEN joulukuussa 1991 oli ilon hetki kaltaiselleni vain 29-vuotiaalle nuorelle suomalaisille patriootille. Se avasi näkymän Kylmän sodan jälkeiseen parempaan tulevaisuuteen. Neuvostoliiton kaatuminen oli voitto meille, jotka olemme koko ikämme vastustaneet kommunismia sekä puolustaneet länsimaista demokratiaa, ihmisoikeuksia, vapautta ja markkinatalousjärjestelmää.
Boris Jeltsinin valtaannousun myötä vaikutti siltä, että Venäjän suunta saattaisi oikeasti muuttua. Jopa Vladimir Putinin kauden alkuvuosina moni jaksoi olla hyvinkin toiveikas Venäjän kehityksen suhteen.
Moni antoi tukeaan Venäjälle ja venäläisille toivoen, että siitä kehittyy hiljalleen rauhanomainen demokratia. Yritykset investoivat rohkeasti Venäjälle ja lukuisat merkittävät läntiset poliitikot tukivat Venäjän oletettua siirtymää kohti uutta ja läntisempää järjestystä.
OPTIMISTIT JOUTUIVAT PETTYMÄÄN pahemman kerran. Venäjä ei valitettavasti muuttunut, vaan käänsi suuntansa takaisin kohti Kylmän sodan aikaista vastakkainasettelua. Putin hyökkäsi Georgiaan elokuussa 2008. Sitä seurasi hyökkäys Itä-Ukrainaan ja Ukrainalle kuuluvan Krimin miehittäminen vuonna 2014. Sotaisaksi paljastuneen Putinin seuraava siirto oli osallistuminen Syyrian sotaan vuodesta 2015 alkaen.
VENÄJÄN BRUTAALI HYÖKKÄYS Ukrainaan Matinpäivänä 24.2.2022 avasi sinisimmätkin läntiset silmät todellisuuteen.
Venäjän vuosisatainen olemus naapurikansoja murhaavana ja niitä alistavana imperialistisena pahan valtakuntana ei ole muuttunut. Putin on meidän aikamme Stalin, häikäilemätön ”neuvostojohtaja”, joka ei kaihda keinoja oman valtansa pönkittämisessä.
Onneksi terve epäilys Venäjän muuttumiskykyä kohtaan oli valtaosin säilynyt, etenkin Suomessa, mutta myös muualla länsimaissa. Läntinen maailma heräsi nopeasti todellisuuteen ja yhdisti rivinsä. Se on todennäköisesti yllättänyt täysin Putinin.
Suomen kansa on toiminut jälleen vaaran uhatessa nopeasti, yhtenäisesti ja päättäväisesti. Suomi on jo hyvin pian Naton jäsen. Hyvä niin!
EHKÄ NEUVOSTOLIITTO ei kuollutkaan kokonaan vuonna 1991. Ehkä tuolloin alkoi vain Venäjän luonnetta muuttavien maanjäristysten sarja ja mannerlaattojen siirtyminen.
Saatamme elää vasta nyt Neuvostoliiton ja sen perillisten kohtalon lopullisesti ratkaisevia hetkiä. Myös Putin on Neuvostoliiton ”tuotos”. KGB:stä oppinsa saaneen Putinin sodat voi nähdä myös Neuvostoliiton hajoamissotien finaalina.
Ehkäpä koko kuva näkyy kirkkaampana vasta joskus 2030-luvulla kirjoitettavissa historiankirjoissa?
MITÄ VENÄJÄLLÄ PITÄISI TAPAHTUA, että siitä kehittyisi demokratia, vapaa ja aito markkinatalousmaa? Voiko Ukrainan sota ja sen jälkeinen talouskatastrofi muuttaa Venäjän pysyvästi? Ja onko venäläisillä tahtoa tehdä muutos?
Olen optimisti ja minulla on unelma vapaasta ja demokraattisesta Venäjästä. Se olisi sekä Suomen että Venäjän etu. Toivottavasti se toteutuu. Lupaan kuitenkin säilyttää jatkossakin tässä asiassa hyväksi havaitun terveen epäilyksen.
Muutoksen mahdollisuus voi joka tapauksessa olla hyvinkin käsillä jo lähivuosina. Vapaudesta unelmoivien venäläisten tulisi tarttua tähän mahdollisuuteen rohkeasti ja päättäväisesti.
VENÄJÄLLÄ TAPAHTUI DRAMAATTINEN VALLANKUMOUS ensimmäisen maailmansodan lopulla vuonna 1917.
Sama voi hyvinkin toistua Ukrainan sodan seurauksena. Sen jälkeen, kun Venäjän talous romahtaa. Kun Venäjän valtion sotasensuuri pettää ja venäläisille paljastuu, että ”erikoisoperaatio” olikin suuruudenhullun diktaattorin verinen hyökkäyssota veljeskansan lapsia, naisia ja vanhuksia vastaan. Ja kun nuorten venäläissotilaiden uhriluku paljastuu sietämättömän korkeaksi.
Nopea vallankumous Venäjällä on mahdollinen: se on nähty aikaisemminkin. Ja nyt eletään vieläpä internetin aikakautta.
Kirjoitin viisi kuukautta sitten (27.2.2022) blogin otsikolla ”Onko Putinin seuraaja jo valittu?” . Arvioin tuossa blogissani, että Ukrainan sota johtaa väistämättä Putinin kaatumiseen. Olen edelleen samaa mieltä.
Kertasin tuossa kirjoituksessani sen, miten ja miksi Venäjän johtajat on vaihdettu historian saatossa. Moni tsaari ja Neuvostoliiton aikainen kommunistijohtaja on kaatunut epäonnistuneeseen sotaan. Niin käy hyvin todennäköisesti myös Putinille.
Vahva oletus on edelleen, että Venäjän talous romahtaa lähivuosina. Tämän johdosta Putin saa lähteä tavalla tai toisella ja Äiti-Venäjän etu menee hänen ohitseen. Putin on ajanut tällä sodalla itsensä ja samalla koko Venäjän häpeään ja eristyksiin koko maailman ja lopulta myös Venäjän kansan silmissä.
Kommentti artikkeliin “Tehdäänkö Venäjällä vallankumous Ukrainan sodan seurauksena?”
Comments on this post are closed.