Onko Putinin seuraaja jo valittu?

Blogi

Kuva © Matti Niiranen (Moskova 1989): Kerjäläisten lapsia Moskovassa Neuvostoliiton lopun aikoihin.

Kuinka kauan Vladimir Putin pysyy vielä vallassa? Miksi ja miten valta Venäjällä vaihtuu?

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupaili kesäkuussa 2021 järjestetyssä tv-ohjelmassa suositella aikanaan henkilöä ”joka ansaitsisi johtaa Venäjää.” Tuosta on nyt kahdeksan kuukautta ja Putin on ollut Venäjän johdossa jo 22 vuotta. Perustuslakimuutoksen ansiosta hän voisi teoriassa hallita vielä 84-vuotiaana, vuoteen 2036 asti.

Josif Stalin oli vallassa 31 vuotta, Nikita Hruštšov 11 vuotta, Leonid Brežnev 18 vuotta, Mihail Gorbatšov 6 vuotta ja Boris Jeltsin 8 vuotta.

Sodat ovat kaataneet lukuisia Venäjän hallitsijoita.

Tsaari Nikolai I:n sotaisa valtakausi kesti 30 vuotta – ja se päättyi tappiolliseen Krimin sotaan. Tsaari Nikolai II teloitettiin 17.7.1918 ensimmäisen maailmansodan loppupuolella tehdyssä bolsevikkien punaisessa vallankumouksessa.

Afganistanin verinen sota 1979-89 johti Neuvostoliiton romahtamiseen vuonna 1991 ja Gorbatšovin syrjäyttämiseen. Ensimmäisessä Tšetšenian sodassa 1994–1997 kuoli 30 000 venäläistä, minkä jälkeen Jeltsin siirrettiin syrjään.

Ukrainan sota 2014-22 johtaa nähdäkseni väistämättä Putinin oligarkeista koostuvan Kremlin korttitalon kaatumiseen, tai ainakin keulakuvan vaihtoon. Miksikö olen tästä niin varma? Siksi, että Putin on jo nyt epäonnistunut Ukrainan sodassa.

Sotaisa Putin on liannut kätensä pysyvästi ukrainalaisen veljeskansan lasten, naisten ja vanhusten vereen. Venäläisiä sotilaita, pääasiassa varusmiehiä on kuollut jo nyt, vain neljän päivän aikana, ehkä jopa yli 4000. Ukrainaa uhkaavat sodan johdosta erilaiset ympäristökatastrofit ja niin edelleen.

Lisäksi Venäjän talous tulee romahtamaan lähivuosina. Tämän johdosta Putin saa lähteä ja Äiti-Venäjän etu menee hänen ohitseen. Putin on ajanut tällä sodalla itsensä ja samalla koko Venäjän häpeään ja eristyksiin koko maailman ja lopulta myös Venäjän kansan silmissä.

Putinin siirtyminen syrjään tai syrjäyttäminen on Venäjälle käsittääkseni ainoa ulospääsy tästä katastrofista. Näin on, vaikka Putin saisi suostuteltua rauhanneuvotteluissa Ukrainan luovuttamaan Krimin, Luhanskin ja Donetskin pysyvästi Venäjälle. Ja vaikka Ukraina antaisi puolueettomuussitoumuksen rauhan takeeksi (pistooli ohimolla).

Ennustan, että Venäjällä on uusi johtaja jo vuonna 2023 tai 2024. Joka tapauksessa uskon, että Putinin siirtyminen syrjään tai syrjäyttäminen lähiaikoina ja -vuosina on vain ajan kysymys. Miten vallanvaihto sitten tapahtuu, on kokonaan toinen juttu. Malli ”borisjeltsin seisoo panssarivaunun päällä” on jo nähty. Ehkä vaihdos on yhtä rauhainen kuin vallansiirto pöhöttyneeltä Jeltsiniltä Putinille vuonna 1999?

Saattaa olla, että Putinin seuraajan nimikin on jo tiedossa – ehkä jopa Putinin itsensä puhelinmuistiossa? Siirtämällä itse itsensä syrjään Putin voisi saada varmimmalla tavalla koskemattoman aseman entisenä valtionpäämiehenä. Voi olla, että sen järjestelyn osalta on jo kiire. Venäjälläkin nuorten ja keski-ikäisten ihmisten somettelu ja internetin käyttö on niin yleistä, että Hitlerin ja Stalinin mallien mukaisella propagandalla ja valeuutisilla ei pysy vallassa loputtomiin.

Totuus ukrainalaiseen veljeskansaan kohdistetuista julmuuksista ja sodan mittavista tappioista on paljastumassa jo nyt. Kun edes pieni pelko kansannousun ja vuoden 1917 kaltaisen vallankumouksen vaarasta lisääntyy, lisääntyy myös juonittelu oligarkkien keskuudessa, Kremlin käytävillä, duumassa ja Venäjän armeijan upseeristossa. Ehkä jonkinlainen palatsivallankaappaus on todennäköisin, jos Putin ei osaa luopua ajoissa?

Tietoa kirjoittajasta

Onko Putinin seuraaja jo valittu?

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset