Suomi NATOn jäseneksi

Blogi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentti Joseph R. Bidenin Washingtonissa perjantaina 4. maaliskuuta 2022. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia/Elina Karjalainen/Suomen Washingtonin-suurlähetystö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön työvierailu Washingtoniin eilen 4.3.2022 onnistui erinomaisesti ja oli historiallinen.

Suomi ja USA syventävät yhteistyötään turvallisuuspolitiikassa ja nyt sovitellaan askelmerkkejä tulevaisuuteen. Ovi on auki Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle puolustusliitto NATOssa. Prosessi on alkanut. Tämä viesti on kristallinkirkas koko maailmalle.

Lähikuukausina Suomessa käydään demokraattinen keskustelu maamme turvallisuuspolitiikasta.

Kannatan Suomen NATO-jäsenyyttä, se on ollut linjani jo 1990-luvulta alkaen. Suomi on osa läntistä perhettä ja olemme valmiit puolustamaan sen arvoja.

Suomi on jäsen Euroopan unionissa ja sen kaikissa ytimissä, kulttuurissa, tieteessä, taiteessa, koulutuksessa sekä taloudessa, mukaan lukien rahaliitto ja euro. Puolustusliitto NATOn jäsenyys on luonteva osa tätä kokonaisuutta. Siksi sanon ”KYLLÄ” NATOlle.

Luottamukseni Suomen edustukselliseen demokratiaan on 100%:a. Eduskunta edustaa meitä kaikkia. Nyt on aika käydä avointa ja demokraattista keskustelua. Iso osa meidän voimaamme on nimenomaan yhdessä päättäminen ja sen jälkeen yksituumaisesti valittuun linjaan sitoutuminen. Nyt ei ole rivien hajottamisen aika, vaan nimenomaan mahdollisimman yksituumaisen linjan löytäminen.

Eduskunta on nyt ison ja tärkeän päätöksen edessä. Turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopassa on muuttunut dramaattisesti ja nopeasti, kuin salamaniskusta. Eduskunnan on tehtävä viivyttelemättä, mutta hötkyilemättä, uudet linjaukset koskien kansamme turvallisuutta. On valittava myös kyllä tai ei. Eduskunnan on päätettävä Suomen NATO-jäsenyydestä sen mukaisesti, kun perustuslaki määrää ja kansan valitsemat edustajat tahtovat. Aikaa ja tarvetta kansanäänestykselle ei ole. Mielipideilmasto on muuttunut todistettavasti ja pysyvästi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on valtiomies, joka tekee perusteellisesti harkittua ja määrätietoista työtä Suomen turvallisuuden puolesta yhdessä hallituksen ja eduskunnan kanssa.

Tunnustuksen ansaitsevat jo nyt pääministeri Sanna Marin (sdp), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sekä oppositiojohtajat Petteri Orpo (kok.) ja Riikka Purra (PS.). Luotan siihen, että he kaikki tekevät nyt parhaansa meidän suomalaisten turvallisuuden puolesta.

Suomi ja Ruotsi tukevat tarmokkaasti toisiaan ja hakevat yhä syvempää yhteistä linjaa, mikä on selvää pääministeri Anderssonin ja Marinin tapaamisen perusteella. Hyvä niin!

Tietoa kirjoittajasta

Suomi NATOn jäseneksi

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset