Veroja ja maksuja on alennettava

Blogi

VALTIOVARAINMINISTERI PETTERI ORPO ilmoitti tänään, että maan hallitus peruu kiinteistöveroihin kaavaillut korotukset. Hallituspuolueiden johtajat sopivat asiasta tiistaina. Uutinen on todella hyvä etenkin Helsingin seudulle, jossa asumiskulut ovat korkeat ilman kiinteistöveroakin.

Pormestari Jan Vapaavuori puolestaan esittää Helsingin kunnallisen veroprosentin laskemista. Esitys on mitä erinomaisin, mutta ei ole järin yllättävä kokoomuslaisen kaupungin johtajan kynästä. Kokoomushan on ollut aina sillä kannalla, että verot tulisi pitää kurissa sen sijaan, että annettaisiin kulujen kasvaa ja esimerkiksi byrokratian kasvaa.
Yhtä vähän yllättävää on se, että vihervasemmisto ja etenkin laitavasemmisto haluaisi pikemminkin nostaa veroja, kuin laskea niitä.
Veroja pormestari esittää alennettavaksi 0,5%:ia. Budjetissa summa olisi noin 70 miljoonaa, kun pääkaupungin kaikki menot ovat noin 4,5 miljardia euroa. Luulisi siis, että verojen alennus ei kaada kaupungin taloutta, etenkin kun nousukaudella yritysverojen tuoton voi odottaa kasvavan.

ESITETTY PUOLEN PROSENTIN VERONALENNUS merkitsisi keskituloisen työntekijän kukkarossa vuositasolla noin 150 euron lisäystä. Se summa menisi epäilemättä useimmilla kulutukseen, mikä olisi talouskasvun jatkon turvaamisen kannalta epäilemättä hyvä asia.
Vihreän puolueen, valtuutettu Osmo Soininvaara, on jo ehtinyt ilkkua veronalennusesityksille. Hän viisastelee blogissaan, että verojen alentaminen nostaisi asumisen kuluja Helsingissä. Taitaa olla taas vihreän kierrätystalouden matemaattisia kaavoja, joihin kuuluvat myös esimerkiksi Airbnb -yhtälöt.
Kaupungilla puhutaan, että Airbnb:n avulla moni keinottelija rahoittaa sijoitusasuntojensa maksamisen. Kierrätystalous on tässä tapauksessa mainio ”sumuverho”, jonka suojissa harmaa talous voi kukoistaa puolijulkisesti. Niin tai näin, Soininvaaralle elämisen ja asumisen kulujen kalleus ei tunnu olevan sen suurempi huolen aihe.

OSMO SOININVAARA ITSE ON YKSI päävastuullinen siitä, että asumisen kulut Helsingissä nousevat myös ensi vuonna. Hän nimittäin ajoi voimakkaasti asukaspysäköinnin hinnan korotuksia. Vihreän näkökulman mukaan kaupunkitila pitää hinnoitella ja etenkin pysäköintiruuduille pitää laskea kunnon markkina-arvo.
Vastustin asukaspysäköinnin hinnan liian rajuja korotusesityksiä kaupunkisuunnittelulautakunnassa ja valtuustossa yleisten asumiskulujen korkeuden perusteella. Asukaspysäköinnin hinta on näet hyvä esimerkki helsinkiläisiä kiusaavista ”piiloveroista”.
Toin tuolloin esille sen, että eivät vain asunnot ja autot, vaan myös kiinteistöveron vaikutus asumisen kuluihin on kantakaupungin alueella suurempi kuin muualla. Vihervasemmisto ei sitä ymmärtänyt, vaan katsoi ilmeisesti, että varakkaita alueita pitääkin ”rangaista”.
Pysäköintitunnuksen hinta on lyhyessä ajassa jo lähes kolminkertaistunut. Vihreiden tavoitteena on ollut sen hinnan nostaminen vielä nykyisestä noin 300 eurosta jopa 680 euroon. Se on iso raha monelle pienituloiselle ihmisille ja esimerkiksi eläkeläiselle. Toisaalta summa on mitätön – jos ei omista autoa, tai jos on varakkaan talouden vihreä vesa.

KIINTEISTÖVEROJEN, PYSÄKÖINTITUNNUSTEN JA MUIDEN vastaavien veronluonteisten maksujen korotuksille pitää saada stoppi. Samoin kunnallisveroa tulisi pikemminkin alentaa kuin pitää ennallaan.
Muutaman vuoden päästä kunnalle jäävä verojen osuus toisaalta laskee joka tapauksessa, ehkä jopa 10-12%-prosenttiyksikköä. Sosiaali- ja terveystoimen kulut ja henkilöstö kun ovat siirtymässä maakuntien palvelukseen.
Maakuntahallinnon riski on kuitenkin se, että kokonaisverotus kasvaa. Valitettavasti. Mutta mikä siihen avuksi?

TYÖN TEKEMISEEN JA YRITTÄJYYTEEN kannustaminen on ainoa kestävä tie taloutemme turvaamiseksi ja julkisen talouden kuntoon saattamisessa. Kokoomus on oikeassa. Veroja ja maksuja on alennettava, jotta ihmiset saadaan tekemään enemmän. Remontti on tarpeen, jotta voimme turvata toimivan yhteiskunnan, infrastruktuuri ja peruspalvelut kaikille.

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Veroja ja maksuja on alennettava

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset