Valta Helsingissä keskittyy. Sinulla on yksi ääni – käytä ääntäsi harkiten

Blogi

Helsingin kaupungintalo ja tuomiokirkko. Kuva (C) Matti Niiranen

SINULLA ON KUNTAVAALEISSA vain yksi ääni, käytä sitä harkiten.

Helsingissä valitaan kaupunginvaltuustoon 85 jäsentä. Sen jälkeen kaupunginvaltuutetut valitsevat kokoontuessaan kuntavaalien jälkeen keskuudestaan pormestarin, neljä apulaispormestaria ja noin 80-90 muuta jäsentä erittäin keskeisiin lautakuntiin, kaupunginhallitukseen ja kuntayhtymiin.

Lisäksi valtuuston jäsenten keskuudesta valitaan vielä valtuuston puheenjohtajisto.

KAUPUNGINVALTUUSTO ON huhtikuun 2017 kuntavaalien jälkeen edelleen Helsingin korkein päättävä elin.

Valta pääkaupungissa kuitenkin keskittyy ensi vaalikaudella entistä harvemmille.

Lautakuntia on jatkossa vain neljä. Nyt päättyvällä kaudella lautakuntia ja muita luottamushenkilöelimiä on ollut yli seitsemän (7) kertaa enemmän, eli  29. Demokratian näkökulmasta valta keskittyy merkittävästi entiseen verrattuna. Nyt on siis oltava tarkkana.

Entistä vaikutusvaltaisempia paikkoja on jaossa vaalien jälkeen keskittymisestä huolimatta entistä enemmän. Niinpä on toivottavaa, että valtuustoon valitaan riittävästi osaavia, ahkeria ja sopivasti kokeneita valtuutettuja.

Pormestarit ja apulaispormestarit tarvitsevat tuekseen hyvät valtuustojoukkueet! Yksin suurta kaupunkia ei johda kukaan.

Sinä voit vaikuttaa äänestämällä siihen, minkälainen kunkin puolueen joukkue, eli valtuustoryhmä on.

”PORMESTARIN VAALI” on välillinen vaali tai valinta. Se on ikään kuin valitsijamiesvaali. Aivan samalla tavoin välillisiä ovat kaupunginhallituksen jäsenten ja lautakuntien jäsentenkin vaalit ja valinnat.

Pormestariston viiden jäsenen (pormestari ja neljä apulaispormestaria) valinta tapahtuu valtuustossa sen pohjalta, kuinka suuria puolueet ovat. Suurin puolue saa pormestarin. Pormestariehdokkaiden henkilökohtainen äänimäärä ei siis ole ratkaiseva tekijä.

Kokoomuksen on siis oltava vaalien jälkeen suurin puolue, muuten se ei saa pormestaria tai parhaita valta-asemia supertärkeissä lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa.

Kokoomuksen kaikkien valtuustoehdokkaiden ehdokas pormestariksi on Jan Vapaavuori. Hän on myös minun ehdokkaani. Äänestämällä minut (numero 110) kaupunginvaltuustoon varmistat siis samalla, että Vapaavuoresta tulee pormestari.

Tietoa kirjoittajasta

Valta Helsingissä keskittyy. Sinulla on yksi ääni – käytä ääntäsi harkiten

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset