Vapaus ja Suomi 101, kokoomus 100 vuotta

Blogi

Veteraanien tuoleja Kaunialassa. Helsinkiläisiä rintamaveteraaneja on 6.12.2018 keskuudessamme enää 1049. Heidän keski-ikänsä on jo lähes 94.

MITÄ LIENEEKIN AARTEITA SUOMESSA, toki kallehin on vapaus!

Sillanpään marssilaulun sanat ovat edelleen ajankohtaiset, mutta onko sana vapaus arkipäiväistynyt?

Muistammeko vapauden ja vastuun merkitykset myös yksilötasolla?

Suomen vapaus ja itsenäisyys ovat mitä suurimmassa määrin myös jokaisen kansalaisen henkilökohtaista omaisuutta ja hyvien henkilökohtaisten pyrkimysten peruskallio.

Suomen kansan vapaus ja demokratia ovat yhteisistä aarteistamme arvokkaimpia. Itsenäisyytemme suojissa olemme yhdessä kyenneet rakentamaan kovalla työllä yhden maailman parhaista ja turvallisimmista maista elää.

On onni, että Suomen kansalaisilla on periaatteessa mahdollisuuksien tasa-arvo. Jokaisella on vapaus pyrkiä parempaan, tehdä työtä ja tavoitella itse onneaan haluamallaan tavalla. Sillä tavoin määrätietoisesti toimien palvelemme parhaiten myös yhteistä hyvää.

Vapauteen liittyy keskeisesti myös vastuu. Se on vastuuta valintojemme seurauksista, eikä sitä voi ulkoistaa. Tämän sanottuani muistutan myös siitä, että eduskuntavaaleihin on aikaa enää neljä kuukautta. Pian on jälleen henkilökohtaisten valintojen aika vapaissa vaaleissa.

KANSALLINEN KOKOOMUS RP. TÄYTTÄÄ ensi viikonloppuna 100 vuotta. Puolue perustettiin 9.12.1918 Vanhalla ylioppilastalolla. Minulle kyseinen kansanliike on ollut hyvin rakas, koko aikuisikäni aikainen harrastus ja aatteellinen koti. Liityin kokoomusnuoriin ja samalla kokoomukseen vuonna 1977, eli 41 vuotta sitten.

Kokoomuslaisuuden ydintä minulle ovat isänmaallisuus, usko yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Unelmani on yhteiskunta, jossa heikoimmista pidetään huolta, mutta samalla se on yhteiskunta, jossa saa ja voi myös menestyä.

Kokoomus on ollut minulle aatteellinen yhteisö, jonka kautta olen voinut muiden töideni ohessa osallistua paremman Suomen rakentamiseen.

YHTEISTEN ASIOIDEN HOITAMINEN ja osallistuminen kokoomuksen toimintaan on tarjonnut minulle mahdollisuuden tutustua ihmisiin eri aatesuunnista ja muista puolueista. Se on vahvistanut syvästi uskoani Suomen demokratiaan.

Jokaisessa puolueessa on valtavasti aatteellisia ja näkemyksellisiä ihmisiä, jotka tekevät parhaansa Suomen puolesta.

Aatteiden ja ajatusten kirjossa on kansamme voimaa, vaikka prosessit ovat pitkiä ja tuloksena usein kompromissi. Erilaisten ajatusten yhteensovittaminen tuo usein päätöksiin kestävyyttä. Useimmilla poliittisilla liikkeillämme on oma erityinen lisänsä annettavaan kokonaisuuteen.

Puolueidemme välillä on myös paljon yhdistäviä tekijöitä. Me suomalaiset olemme onneksi oppineet näkemään sadassa vuodessa toistemme parhaat puolet – puoluerajojen ylitse.

Puolueet ovat demokratiassa välttämätön hyvä. Tulokset puhuvat puolestaan: Suomi on hyvä maa asua, tehdä työtä ja elää. Hyvin järjestäytynyt poliittinen puolue kykenee pitkäjänteiseen yhteiskunnan rakentamistyöhön.

TALVISODAN IHME NOUSEE MIELEENI jokaisena Suomen itsenäisyyspäivänä. Oli ihme, että Suomen kansa kokosi rivinsä verisen sisällissodan jälkeen, kohtasi ylivoimaisen vihollisen yhtenäisenä ja selviytyi itsenäisenä. Talvisodan todellinen voittaja oli Suomen kansa.

Talvisodan syttymisestä tuli 30.11.2018 kuluneeksi 79 vuotta. Helsinkiläisiä sotiemme veteraaneja on keskuudessamme enää noin 1049, joista 67 on sotainvalideja. Rintamaveteraanien keski-ikänsä on jo lähes 94 vuotta.

Vierailin tänä syksynä ensimmäisen kerran elämässäni Kaunialan sairaalassa ja sain tilaisuuden keskustella siellä olleiden veteraanien kanssa. Tapaamieni sodan käyneiden miesten asenne on edelleen kohdallaan: mieli kirkas ja positiivinen, usko Suomen parempaan tulevaisuuteen korkealla.

Talvisodan ihme on syytä pitää kirkkaana mielessä nyt tulevaisuudessakin, vaikka veteraanien rivit harvenevat vuosi vuodelta. Yhtenäinen ja voimakastahtoinen kansa saa aikaan ihmeitä. Se pätee myös rauhan ajan töihin ja arkemme haasteisiin.

Itsenäinen Suomi täyttää tänään, keskiviikkona 6.12.2018 kunnioitettavat 101 vuotta. Juhlitaan sitä ilolla yhdessä ja pidetään mielessä yhteinen päämäärämme: Suomen kansan onni ja sen vahvistaminen omalla työllämme ja hyvässä yhteishengessä tulevien sukupolvien parhaaksi.

 

Tietoa kirjoittajasta

Vapaus ja Suomi 101, kokoomus 100 vuotta

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset