Historia pakollinen osa yleissivistystä

Blogi

Opetusministeriön työryhmä antoi viime vuoden lopulla ehdotuksia lukion ja sen tuntijaon kehittämiseksi. Puhuttiin jopa historian opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi. Niin ei saa missään tapauksessa käydä. Hyvä historian tuntemus on olennainen osa hyvää yleissivistystä.

Historian ja yhteiskunnallisten aineiden tuntimäärät lukiossa on pidettävä riittävinä. Suomen kaltaisella pienellä maalla ei ole varaa nuorisoon, joka ei tunne historiaa.

Oman maan ja kansankunnan menneisyys on tunnettava, jotta voi parantaa maailmaa. Historiansa tunteva kansa osaa olla valveilla, arvostaa demokratiaa ja puolustaa vapauttaan. Historiattomuus ja tietämättömyys luovat otollista maaperää diktatuurille ja sorrolle.

¤   ¤   ¤

Kaupunginteatterissa sai kuluneella viikolla ensi-iltansa ukrainalaisen ohjaajan, Roman Viktjukin näytelmä suomalaissyntyisestä kommunistista nimeltään ”Toveri K”. Kirjaimen ”K” takana on Otto Wille Kuusinen, Suomen historian kuuluisin ja pahamaineisin maanpetturi.

Erityisen mielenkiintoiseksi kaupunginteatterin Toveri K:n tekee se, että näytelmän on ohjannut ukrainalaissyntyinen, mutta Moskovassa omaa teatteriaan johtava mies. Kombinaatio on erikoinen, sillä Stalin ja hänen kätyrinsä eivät ole helppoja aiheita suomalaisille, puhumattakaan Ukrainan kansan syvistä riveistä.

Stalin toteutti Ukrainassa vuosina 1932-33 holodomoriksi kutsutun kansanmurhan. Ukrainalaiset talonpojat, ”kulakit”, pakotettiin luopumaan maatiloistaan ja kommunistit varastivat siemenviljat. Seuranneeseen nälänhätään kuoli arviolta jopa 10 miljoonaa ihmistä.

Juuri nyt Ukrainassa kuohuu taas. Valitettavasti veri virtaa jälleen maassa, jossa ei ole toimivaa demokratiaa.

¤   ¤   ¤

Toveri K –näytelmän päähenkilö Otto Wille Kuusinen (1881-1964) oli hirmuhallitsija Josif Stalinin läheinen työtoveri ja uskollinen avustaja aina diktaattorin kuolemaan saakka.

Josif Stalin (1879-1953) oli puolestaan Adolf Hitlerin veroinen murhamies ja Neuvostoliiton kommunistinen diktaattori. Stalinin on arvioitu murhanneen vainoissaan jopa noin 40 miljoonaa ihmistä, Hitlerin noin 30 miljoonaa ja Maon noin 60 miljoonaa.

Laukaalla syntynyt Kuusinen pakeni kesällä 1918 Neuvosto-Venäjälle, kun Suomen punainen vallankumous oli epäonnistunut. Hän oli tämän jälkeen Moskovassa mukana perustamassa Suomen Kommunistista Puoluetta.

Stalin perusti Kuusisen avustuksella loppuvuodesta 1939 niin sanotun Terijoen hallituksen. ”Suomen Kansanhallituksen pää- ja ulkoministeriksi” tuli O.W. Kuusinen. Tarkoituksena oli korvata täten Suomen tasavallan laillinen hallitus ja kansan valitsema eduskunta.

O.W. Kuusisen johdolla Suomesta olisi epäilemättä tullut neuvostotasavalta. Seuraukset olisivat olleet suomalaisille kammottavat. Vertailukohdaksi voi ottaa Baltian kolme pientä tasavaltaa, joiden kohtalolta Suomi talvi- ja jatkosodissa pelastui.

Baltian maista kyyditettiin Siperiaan, työ- ja vankileireille eräiden arvioiden mukaan yksistään vuosina 1940-44 noin 500 000 ihmistä. Moni heistä ei koskaan palannut takaisin.

¤   ¤   ¤

Toveri K –näytelmää voi suositella epämiellyttävän aiheensa johdosta kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneet historiasta ja politiikasta. Tästä näytelmästä saa poliittista puheenaihetta moneen illanistujaiseen.

Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Kannattaa kerrata etukäteen Otto Wille Kuusisen henkilöhistoriaa sekä kommunismin ja stalinismin karmeaa tilinpäätöstä koskevaa kirjallisuutta. Historian tunteminen auttaa tämänkin näytelmän sulattelua.

Tietoa kirjoittajasta

Historia pakollinen osa yleissivistystä

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset