Eläköön itsenäinen Suomi! Slava Ukraini!

Blogi

Mauno Koiviston muistomerkki. Kuva Matti Niiranen.

ITSENÄINEN SUOMI OLI 21-vuotias kun Talvisota syttyi ja Neuvostoliitto hyökkäsi maahamme 30.11.1939. Viikon kuluttua sodan alkamisesta oli Suomen 22. itsenäisyyspäivä, jolloin Uuden Suomen pääkirjoitus (6.12.1939) päättyi seuraaviin riveihin:

”Se taistelu, jota Suomi nyt yksin käy, on taistelua koko Euroopan puolesta, länsimaisen kulttuurin puolesta, täällä vuosituhansia kehitetyn sivistyksen puolesta, ihmisyyden puolesta pimeyden ja turmion voimia vastaan.”

Ukraina vietti 32. itsenäisyyspäiväänsä 24.8.2023 samoissa merkeissä kuin Suomi 84 vuotta sitten. Nyt on Ukrainan vuoro taistella koko Euroopan puolesta. Tukemme heille ei saa horjua.

Ukrainan sotaa on 6.12.2023 mennessä kestänyt 652 päivää. Perinteisten sinivalkoisten kynttilöiden lisäksi päätin hankkia tänä itsenäisyyspäivänä yhdelle ikkunalaudallemme keltaisen ja sinisen kynttilän. Pysytään yhtenäisinä, pysytään vahvoina. Slava Ukraini!

Jonain päivänä sota Ukrainassa loppuu ja Ukraina voittaa. Sitä toivomme ja sitä rukoilemme. Aikanaan palataan rauhan ja rakentamisen aikaan. Olkaamme valmiita myös siihen.

PRESIDENTTI MAUNO KOIVISTO sai syntymänsä 100-vuotispäivänä 25.11.2023 muistomerkin Pikkuparlamentin edustalle. Se on yksi tasavallan arvokkain paraatipaikka, marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaan välittömässä läheisyydessä.  

Koivisto oli ensimmäinen poliittisen vasemmiston riveistä valittu presidenttimme. Tässä katsannossa on symbolisestikin hienoa, että tämä teos sijaitsee näin arvokkaalla paikalla. Se korostaa kansankuntamme täysi-ikäisyyttä, yhtenäisyyttä ja demokratiamme lujuutta.

KOIVISTO OLI ISÄNMAALLINEN MIES ja kaukopartiomies, joka ei koskaan lakannut ihmettelemästä Venäjän arvoituksellisuutta. Hän julkaisi 22 vuotta sitten (2001) ”Venäjän idea” -teoksen, jota voi suositella lukemiseksi kaikille. Etenkin niille, jotka pohtivat sitä, miten Venäjä kehittyy sitten kun Ukrainan sota joskus loppuu ja aika jättää Putinista.

Koiviston johtopäätös on, että Venäjä on pyrkinyt Iivana III ajoista alkaen, 1400-luvun lopulta siis, rakentamaan imperiumin ja kolmannen Rooman valtakunnan. Ukrainan sodan voi sanoa olevan osa tätä imperialistista aatetta.

”Venäjän laajentumisessa yhdistyi kolme tekijää: pyrittiin saamaan haltuun arvokasta maata, pyrittiin levittämään uskoa, pyrittiin yhdistämään slaaveja Venäjän johtoon. Se oli Venäjän idea”, kirjoitti Koivisto.

Siinä Koivisto osuu tämän päivän valossa valitettavan oikeaan, että ”venäläisessä ajattelussa maa on osa Venäjää, kun se on kerran valloitettu”. Se on tärkeä opetus suomalaisille.

Venäjän idea on isovenäläinen ja imperialistinen aate. Toivottavasti se tuhoutuu pian ja venäläiset tulevat järkiinsä. Sitä odotellessa Venäjän naapureiden on oltava päättäväisiä, kuten sankarillinen Ukraina ja Suomi ovat.

SUOMI ON ITSENÄISYYSPÄIVÄNÄ nyt ensi kerran läntisen puolustusliiton, Naton jäsen. Emme ole enää koskaan yksin.

Juuri julkaistun MTV3-uutisten kyselyn mukaan Sauli Niinistö on kautta aikain paras Suomen tasavallan presidentti. Suomi meni Niinistön johdolla Naton jäseneksi. Läntinen puolustusliitto vahvistui ja Suomi sai lisää turvaa.

Toki Suomen Nato-tiellä oli muitakin tekijöitä kuin Niinistö. Yhtenäinen kansa teki käytännössä liki yksimielisen päätöksen Natosta. Se näkyy nyt Niinistön alati vahvistuvassa suosiossa.

Suomalaisten maanpuolustustahto on tänä rauhattomana aika omaa huippuluokkaansa Euroopassa. Pidetään Suomi yhtenäisenä ja toimitaan arjessa sen mukaisesti. Talvisodan ja kunnioitettujen veteraaniemme perinne elää.

Eläköön Suomi! Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tietoa kirjoittajasta

Eläköön itsenäinen Suomi! Slava Ukraini!

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset