Orpon keskustaoikeistolainen reformihallitus lupaa uudistuksia ja kannustaa ahkeruuteen

Blogi

Petteri Orpo, ryhtyy johtamaan keskustaoikeistolaista reformihallitusta. Orpon koalitio on järjestyksessä 77. itsenäisen Suomen tasavallan hallitus.

”I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.” Nämä sanat lausui Winston Churchill ensimmäisessä brittiparlamentin alahuoneessa pääministerinä pitämässään puheessa 83 vuotta sitten (13.5.1940).

Churchill lupasi briteille toisen maailmansodan ajaksi ”verta, raatamista, hikeä ja kyyneleitä”.

Vähän samanlaiseksi ainakin moni varmaan mieltää Petteri Orpon keskustaoikeistolaisen hallituksen ohjelman: ”Tehkää enemmän työtä, vuodattakaa hikeä ja kyyneleitä Suomen ja hyvinvointivaltion puolesta!  

Orpon hallituksen yleislinja on hyvä ja suunta oikea. Kuluja ja velanottoa ei voi kasvattaa loputtomasti, kuten Marinin punavihreä hallitus teki. Tolkuttomalle velanotolle laitetaan nyt stoppi, työn tekemisen ja yrittämisen kannustimia parannetaan. Näin turvataan talouskasvu ja hyvinvointivaltion tulevaisuus.

ORPON HALLITUKSEN OHJELMA sisältää paljon uudistuksia ja on keskeisiltä osin talouspolitiikassaan varsin kokoomuslainen. Hallitus laittaa Suomen talouden nousu-uralle ja kääntää pitkällä aikavälillä velkasuhteen laskuun. Se on hyvä se.

Ohjelman pohjalta hallituksen nimeksi sopisi hyvin ”Petteri Orpon keskustaoikeistolainen reformihallitus”.

Hallituksella on edessään valtava tehtävä, mutta urakka on isänmaallinen. Orpo lähtee tekemään työtä, joka vaatii paljon voimia. Toivon sydämestäni, että hallitus onnistuu – niin kuin toivon aina, riippumatta siitä onko oma puolueeni hallitusvastuussa tai oppositiossa.

Seuraavassa on eräitä mielestäni keskeisiä asioita hallituksen ohjelmasta:

Hallituksen tavoite on vahvistaa julkista taloutta kuudella miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä, eli tämän vaalikauden aikana.  

TYÖELÄMÄSSÄ ON LUVASSA lisää joustoja mm. siten, että paikallista sopimista edistetään yritystasolla. Orpon hallituksen ohjelmassa on työn tekemiseen kannustamiseksi esimerkiksi verotuksen alentaminen puolella miljardilla eurolla – osa tästä toteutetaan työtulovähennyksen korotuksen avulla.

Kertaluontoiset taloutta edistävät investoinnit, kuten Turun tunnin juna, rahoitetaan myymällä valtion sijoituksia ja omaisuutta. Kansankapitalismia edistetään nostamalla osakesäästötilin maksimisijoitusraha 100 000 euroon. Huippujuttu!

Suomen tutkimus- ja kehittämismenot nostetaan neljään prosenttiin bkt:sta vuoteen 2030 mennessä ja parlamentaarisen tki-työryhmän linjaamista tki-järjestelmän kehittämisen periaatteista pidetään kiinni.

HOITOJONOJA PURETAAN yksityisen sektorin avulla. Sote-kustannusten kasvua hillitään tämän vaalikauden kuluessa 1,4 miljardilla. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että tuottavuuden lisääminen ja tehostamistoimet varmistavat sen, että rahat riittävät tulevaisuudessakin kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ja esimerkiksi ikäihmisten palveluihin.

Leikkauksia on luvassa mm. työttömyysetuuksiin. Asumistuen tulo- ja varallisuusrajoja tiukennetaan. Perusturvaan on luvassa uusi ”yleistuen” malli, jossa yhdistellään erilaisia tukia ja päivärahoja.

ORPON KESKUSTAOIKEISTOLAINEN HALLITUS edistää vastuullista ilmastopolitiikkaa ja sitoutuu hiilineutraaliustavoitteeseen. Suomi tavoittelee nyt puhtaan sähkön tuotannon kaksinkertaistamista. Ydinvoiman määrää lisätään.

Euroopan unionin oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista tuetaan sitomalla EU:n budjettirahoitus oikeusvaltion kunnioitukseen, varojen väärinkäytön vastaisiin toimiin sekä korruption ehkäisyyn. Hyvä, että persut sidotaan tähän mukaan!

Puolustusmenot pidetään Nato-jäsenyyden edellyttämällä vähintään kahden prosentin tasolla suhteessa bruttokansantuotteeseen.

ORPON KESKUSTAOIKEISTOLAINEN HALLITUS ei ole ”rakkausavioliitto”. Erot ajattelussa puolueiden ja niiden kannattajien kesken ovat monessa asiassa suuret, niin kuin Suomen kaltaisessa monipuoluejärjestelmässä usein on. Oma ajatteluni poikkeaa monessa asiassa etenkin Perussuomalaisen puolueen linjan kanssa. Olen arvoliberaali siinä missä persut ovat arvokonservatiiveja.

Henkilökohtaisesti pidän leikkauksia kehitysyhteistyön määrärahoista liian suurina. Vähempikin olisi riittänyt Länsimaiden ei tulisi vähentää yhteistyötään kehitysmaiden kanssa tällaisena aikana, jolloin Kiinan ja Venäjän kaltaiset diktatuurit rynnistävät kolmannen maailman maihin.

Jo pakolaistulvienkin ehkäisyn kannalta apu on annettava kohteissa. Kehitysavun väärinkäytökset toki on kitkettävä, mutta samalla Suomen pitkän aikavälin tavoitteena on edelleen oltava YK:n tähtäin 0,7% bruttokansantuotteesta.

KUN TALOUS PANNAAN KUNTOON ja leikataan kaikkialta, on luvassa takuuvarmasti paljon kritiikkiä ja tuomiopäivän maalailua.

Hallituksen tehtävä tulee olemaan epäkiitollinen. Vaikka työssä onnistuttaisiin nappiin ja Suomen talous kääntyisi nousuun, voi hallituspuolueiden ”palkkana” olla vaalitappio vuonna 2027. Mutta sekin jää nähtäväksi.

Poliittisessa historiassa on myös esimerkkejä siitä, että kansa kiittää rohkeita ratkaisuja tehneitä poliitikkoja! Iso laiva kääntyy tunnetusti hitaasti ja Orpon hallituksen työstä hyötyvät seuraavat hallituksen – ja Suomi.

HATUNNOSTO, LYKKYÄ PYTTYYN, hyvää hallitustaivalta ja onnenpotku Sinulle Petteri!

Eläköön Suomi!

Tietoa kirjoittajasta

Orpon keskustaoikeistolainen reformihallitus lupaa uudistuksia ja kannustaa ahkeruuteen

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset