Tarvitsemme vastuunkantajia ja siltojen rakentamista ikäluokkien välille

Blogi

Suomen pääministerin Instagram-päivitys 23.10.2021.

”Boomeri” on vanhempia ihmisiä koskeva ”pilkkanimitys”. Boomer-termillä leimataan ivallisessa sävyssä suuret ikäluokat yhdeksi kalkkisten laumaksi, joka ei ymmärrä mistään mitään.

On aika hämmentävää, että tasavaltamme korkein poliittinen päättäjä levittää tällaista ikäluokkien välistä vastakkainasettelua vahvistavaa viestiä (kuva: Instagram 23.10.2021).

Ikäsyrjintä on Suomessa todella iso ongelma. Eläkeläisliittojen etujärjestön tutkimuksen mukaan jopa 75%:ia ikääntyneistä sanoo kohdanneensa ikäsyrjintää. Tässä valossa ”boomer”-termin käyttö on pääministerin suusta hyvin outoa. Olisi anteeksipyyntö ehkä paikallaan.

En ihmettelisi asiaa, jos kyse olisi minkä tahansa puolueen nuoresta rivipoliitikosta. Pääministeriys kuitenkin velvoittaa. Pääministerin asema on kuin instituution, jonka roolina on mielestäni oltava kaiken muun ohella kansamme yhteishengen vahvistaminen. Etenkin tällaisena haasteellisena aikana, jota nyt elämme.

Suomen talous on kuralla ja punavihreä hallitus ottaa pää- ja valtiovarainministeriensä johdolla miljarditolkulla lisää velkaa. Säästökohteita ei etsitä, sen sijaan kuluja lisätään surutta. Ikäviä päätöksiä Marinin hallitus ei uskalla tehdä. Sen sijaan painotus on imagopelissä teemalla ”kaikkea kivaa kaikille”.

Tylsää olla ilonpilaaja, mutta nyt on pakko todeta, että joskus tulevaisuudessa nämäkin laskut lankeavat maksettaviksi. Punavihreä hallitus ei tästä halua puhua, vaan siirtää silmät kirkkaina vastuuta 2000-luvulla syntyneille nykyisille lapsille ja nuorille.

Korkeimman poliittisen vastuun kantaminen ei saa olla äänten kalastelua ja imagon rakennusta. On katsottava pidemmälle tulevaisuuteen ja kannettava vastuu sekä maan taloudesta että ilmastonmuutoksesta ja suomalaisten hyvästä yhteishengestä. Tarvitsemme vastuunkantajia ja siltojen rakentamista ikäluokkien välille.

Juu, ja nyt laitan jäitä hattuun, kuten pääministeri kehottaa (jenkeissä boomerit ovat muuten syntyneet 1946-64). Kaikkea hyvää kaikille!

Tietoa kirjoittajasta

Tarvitsemme vastuunkantajia ja siltojen rakentamista ikäluokkien välille

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset