Sähköpotkulaudat on saatava vihdoin kuriin!

Blogi

Sikin sokin jalkakäytäville hylätyt sähköpotkulaudat ovat vaaraksi kävelijöille. Kuva Matti Niiranen.

SÄHKÖPOTKULAUDAT PITÄÄ KIELTÄÄ KOKONAAN – jos niiden holtitonta käyttöä ei saada kuriin.

Lautojen käyttäjien ja kävelijöiden turvallisuuden vaarantava jalkakäytävillä ajo täytyy saada loppumaan. Sähköpotkulautojen ”pysäköinti” ei myöskään saa vaarantaa esteetöntä kulkemista. Eihän autoillakaan saa ajaa jalkakäytävillä tai pysäköidä minne sattuu!

Sähköpotkulautojen enimmäisnopeus tulisi olla max 15 km/h. Jalkakäytävillä ajelu loppuu kyllä, kun poliisi valvoo ja sakottaa enemmän. Lisäksi jatkuvasti rikkeitä tekevät henkilöt tulee asettaa potkulautojen käyttökieltoon – eli ”potkulautakortti” hyllylle.

POTKULAUDOILLE ON OSOITETTAVA PYSÄKÖINTIASEMAT – samanlaiset kuin on keltaisilla kaupunkipyörillä. Teknisesti on helppo toteuttaa ”telakointi”, joka katkaisee samalla käyttövuokran juoksemisen. Käyttäjä maksaa jos ”hylkää potkulaudan” muualle.

Sähköpotkulautoja jätetään nyt minne sattuu, kuten kuvastani näkyy. Kaatuilleet potkulaudat vaarantavat jalankulkijoiden terveyden ja turvallisuuden. Ja ovat törkeän näköisiä.

Kaupungin on siivottava päivittäin jalkakäytävillä ym. kielletyillä paikoilla makoilevat laudat ja kuljetettava ne ”tattarisuolle”. Operaattori saa ne sitten noutaa sieltä omalla kustannuksellaan. Lisäksi operaattorin tulisi vastata kaupungille (=veronmaksajille!) poisviennistä aiheutuneista siivouskuluista ja maksaa tuntuvan sakon per kuljetettu yksikkö.

Kyllä markkinat ja lautoja operoivat yritykset varmaan aika nopeasti sopeutuisivat uuteen systeemiin ja suodattaisivat häiriköt pois liikenteestä asettamalla heidät käyttökieltoon.

HUS:N TILASTOISSA SÄHKÖPOTKULAUDAT OVAT surullista luettavaa. Esimerkiksi Meilahdessa hoidettiin alkukesän aikana parisataa sähköpotkulautaonnettomuudessa loukkaantunutta henkilöä. Aivoverenvuotoja, kasvojen luiden ja solisluun murtumia sekä leikkaushoitoa.

Vain jäävuoren huippu on ilmeisesti tiedossa: kaikki tapaukset eivät edes tule viranomaisten tietoon, jos kyse on ollut ”läheltä piti” -tilanteesta.

VALTAOSALLA MEISTÄ EI KAI OLE sähköpotkulautoja mitään vastaan, jos ne noudattavat liikennesääntöjä ja ajavat ajoneuvojen kaistoilla. Ja on sinänsä ikävää, jos vastuuttomat lautojen käyttäjät tuhoavat tämän uuden liikkumismuodon mahdollisuudet selvitä jatkoon.

Me emme saa sallia toimintaa, joka vaarantaa ihmisten turvallisuuden tällä tavoin. Jalkakäytävillä ei saa sähköpotkulaudoilla eikä polkupyörillä ajaa. Se on eri tavoin iskostettava käyttäjien päähän. Polkupyörillä ja sähköpotkulaudoilla ajetaan tieliikennelain mukaan pyörätiellä tai autojen ajoradan reunassa.

Tietoa kirjoittajasta

Sähköpotkulaudat on saatava vihdoin kuriin!

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset