Kotitalousvähennystä on korotettava nyt tuntuvasti!

Blogi

KOTIMAISTA KYSYNTÄÄ JA YRITTÄJYYTTÄ VOIDAAN TUKEA myös muilla tavoin kuin valtion velkaa kasvattamalla.

Yksi keino tukea talouden nousua on kotitalousvähennyksen korottaminen, sillä se tukee nimenomaan koronan kurittamia suomalaisia pienyrittäjiä, työllisyyttä ja työttömäksi jääneitä ihmisiä. Ihan jokaisessa Suomen kunnassa, tasapuolisesti.

Kotitalousvähennys tukee myös ikääntyneiden mahdollisuuksia asua kotona.

PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS (PT) ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ovat tehneet selvityksen, jossa vedetään harvinaisen hatarilla perusteilla negatiivisia johtopäätöksiä kotitalousvähennyksen merkityksestä. Kyseinen ”tutkimus” keskittyy vain hyvätuloisiin ja on muutenkin yksipuolinen ja epäluotettava. Paha kolhu VATT:n ja PT:n maineelle.

Nyt myös demarijohtoinen STTK on rientänyt tukemaan kotitalousvähennyksen merkityksen vähättelyä. Aivan kuin VATT, PT ja STTK olisivat samaa kuoroa, punavihreän hallituksen etäispäätteitä ja käsikassaroita. Olisiko tutkimuksesta ja sen tuloksista peräti päätetty Sdp:n saunatiloissa Hakaniemessä – periaatteella sitä saa mitä tilaa.

TODELLISUUDESSA KOTITALOUSVÄHENNYSTÄ HYÖDYNTÄÄ moni pienituloinen ja eläkeläinen, joille pienetkin säästöt ovat arjessa todella iso asia.

Kotitalousvähennystä hyödyntää peräti noin 100 000 henkilöä, joiden vuositulot ovat alle 25 000 euroa vuodessa.

Jos tulorajana on 35 000 euroa, niin kotitalousvähennystä hyödyntää 184 000 henkilöä. He eivät todellakaan ole hyvätuloisia ja mukana on valtavasti eläkeläisiä.

Kotitalousvähennyksen käyttäjistä noin 175 000 on eläkeläisiä.

PUNAVIHREÄ HALLITUS LEIKKASI ENSITÖIKSEEN vuoden 2020 alusta lukien kotitalousvähennyksien määrää. Ja samalla se leikkasi eläkeläisiltä toimeentuloa. Rinteen lupaama vappusatanen on nyt unta vain.

Kotitalousvähennyksen leikkaaminen oli iso virhe. Kotiin hankittavien palveluiden verovähennysoikeutta olisi nyt koronankin johdosta korotettava nyt tuntuvasti. Tämä  vahvistaisi pienyrityksiä ja paikallista työllisyyttä sekä toisi sitä kautta lisää verotuloja kunnille ja valtiolle.

Eläkeläisiä ja kaikkia muitakin kansalaisia on nyt kannustettava käyttämään pienyritysten kotiin tarjoamia palveluita. Kotitalousvähennyksen määrän nostaminen on tähän erinomainen keino. Koronapandemia on vain lisännyt tarvetta tähän.

KOTITALOUSVÄHENNYSOIKEUS ON PALAUTETTAVA aiempaan vuoden 2019 tasoon ja yli 75-vuotiaille suomaisille kotitalousvähennys tulee myöntää korotettuna.

Punavihreän hallituksen aiemmin tekemä kotitalousvähennyksen leikkaus kohdistuu kipeästi myös pienituloisiin eläkeläisiin.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä aleni Sannan Marinin johtaman punavihreän hallituksen päätöksellä 2 400 eurosta 2 250 euroon. Samalla vähennyksen osuus työkorvauksissa laski 50 prosentista 40 prosenttiin ja palkoissa 20 prosentista 15 prosenttiin.

Esimerkiksi noin 200 eurolla kotiinsa palveluja ostavalla leikkaus olisi 20 euron luokkaa kuukaudessa, eli vuositasolla noin 240 euroa. Sinne menivät sosialidemokraattien lupaamat vappusataset!

TAVOITTEENA ON OLTAVA SE, ETTÄ IKÄÄNTYVÄT ihmiset voivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Tämän tavoitteen saavuttamisessa kotitalousvähennys on aivan oleellinen väline, sillä tuhannet eläkeläiset ostavat kodissa asumista tukevia palveluilta.

Kotitalousvähennystä on nyt korotettava, eikä leikattava.

Kotitalousvähennyksen leikkaukset lisäävät harmaata taloutta ja vaikuttaa negatiivisesti työllisyysasteeseen.

Tietoa kirjoittajasta

Kotitalousvähennystä on korotettava nyt tuntuvasti!

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset