Sininen tolkun aalto saapuu Amerikasta

Blogi

Joe Biden saa yli 75 miljoonaa ääntä ja yli neljä miljoonaa ääntä enemmän kuin Donald Trump. Photo by Adam Schultz Biden for President

DEMOKRATIA ON VERRATTOMAN hyvä valtiomuoto. Se korjaa vaaleissa itse itseään. Näin tapahtuu parhaillaan Yhdysvalloissa. Valta vaihtuu vapaissa vaaleissa.

Joe Biden valitaan presidentiksi suuremmalla äänimäärällä kuin yksikään hänen edeltäjistään. Hän on saamassa huimat yli 75 miljoonaa ääntä. Se on peräti yli neljä miljoonaa ääntä enemmän kuin istuva presidentti Donald Trump saa.

Valta Valkoisessa talossa muuttuu symbolisestikin väkevällä tavalla. Kamala Harris on virkaan astuessaan Yhdysvaltain historian ensimmäinen naispuolinen varapresidentti. Mike Pencen jälkeen senaatin puhemieheksi nousee musta nainen. Yksi lasikatto on jälleen murrettu.

JOE BIDEN ON MIELESTÄNI Suomen ja Euroopan kannalta erinomainen valinta seuraavan kolmen seikan johdosta:

Ensinnäkin USA palaa Pariisin ilmastosopimuksen piiriin. Tämä on loistava lupaus Bidenilta ja hyvä uutinen. Tosin ei USA käytännössä kokonaan poistunut ilmastotalkoista Trumpin kaudella. Monet osavaltioista ovat tehneet onneksemme vastuullista ilmastopolitiikkaa Trumpista välittämättä. Esimerkki tästä on Kalifornia.

Toiseksi hyvät yhteistyösuhteet Euroopan ja USA:n välillä voivat nyt palautua. Samalla sellaisten epädemokraattisten voimien kuten Kiinan ja Venäjän vaikutusvalta heikkenee.

Biden tuo vakautta maailmaan ja Eurooppaan. Biden on ennakoitavissa oleva ja luotettavampi presidentti. Trump edusti ailahtelevaa ulkopolitiikka. Se heijastui kielteisesti sekä Euroopan turvallisuuteen että talouteen.

Kolmanneksi Biden palauttaa uskoa demokratiaan ja vie pohjaa pois populisteilta ja ääriliikkeiltä muualla maailmassa.

Vastakkainasettelun lietsominen Valkoisesta talosta käsin loppuu. Rasismi vähenee. Naisten ja vähemmistöjen arvostus lisääntyy. Valheiden ja räävittömän katupoikakielen viljely vähenee. Tolkun ihmisten puhe lisääntyy. Tämä kaikki heijastuu varmasti myös Euroopan ilmapiiriin.

YHDYSVALTAIN ARVOSTUS heikkeni valitettavasti maailmalla presidentti Trumpin kaudella. Kiitos Bidenin valinnan, se epäilemättä palautuu jälleen korkeammalle tasolle.

Sininen tolkun aalto pyyhkäisee Trumpin historiaan.

Muutoksen tuulet puhaltavat epäilemättä myös Eurooppaan. Moni trendi on tullut tänne USA:sta ja tämä uusi aalto heikentää kotoisten ”pikku-trumppiemme” uskottavuutta.

Onnea Joe Biden, Kamala Harris ja Yhdysvallat. Erinomainen valinta.

Tietoa kirjoittajasta

Sininen tolkun aalto saapuu Amerikasta

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset