Hernesaaresta Helsingin Venetsia

Blogi

Hernesaaresta tulee kuin Helsingin ”Venetsia”

(MN 5.2.2013) Hernesaaren fantastinen osayleiskaava lähti tänään eteenpäin kaupunkisuunnittelulautakunnasta äänin 5-4. Enemmistön (5) muodostivat kokoomus ja sosialidemokraatit. Kaava etenee nyt kaupunginhallituksen kautta kaupunginvaltuustoon.

Vihreät (2), vasemmisto (1) ja perussuomalaiset (1) olisivat halunneet Hernesaaren nokasta pois palvelut ym. elinkeinotoiminnan mahdollistavan korttelin ja mm. helikopterikentän mahdollistavan alueen. Tässä voitti mielestäni ”dynaamisempi Helsinki” -vaihtoehto.

Mielestäni on hienoa, että Hernesaaren nokasta tulee kaikille kaupunkilaisille avoin palveluiden alue, jossa on mm. merenrantakahvila, ravintoloita merinäköalalla ja matkailua tukevia palveluita. ”Nokalta” avautuvat fantastiset näkymät merelliseen Helsinkiin – näkymät, jotka on kiva olla kaikkien ulottuvilla.

Hernesaaresta tulee kerrassaan upea merellinen asuin- ja työssäkäyntialue Länsisataman kaupunginosaan. Asukkaita on tulossa suunnitelmien mukaan noin 5100 ja työpaikkoja noin 3800. Hernesaaressa, joka on nykyisin niemi, kiertää tulevaisuudessa raitioliikenne. Tästä olen tosi iloinen, sillä olen vannoutunut spårien kaveri.

Hernesaari säilyy korostetusti hyvin merellisenä alueena ja merenkäynti näkyy sen ilmeessä jatkossakin.

Risteilylaivat, veneet ja purjeveneet, tuovat Hernesaarelle oman urbaanin imagonsa. Kolmen suuren risteilijäaluslaiturin lisäksi Hernesaareen tulee purjevenesatama, joka on mitoitettu noin 500 venepaikalle. Vierasvenesataman paikat sisältyvät tähän lukuun. Koillisnurkkaan varataan laituritilaa vesibusseille.

¤   ¤   ¤

Hernesaaren osayleiskaavaehdotus piirtää monella tapaa jännittävän asuin- ja työpaikka-alueen kuvan. Asuinalueena Hernesaaresta tulee monipuolinen. On kokeilevaa rakentamista ja senioriasumista ynnä muuta hyvin urbaania.

Suureen osaan asuntoja on luvassa merinäköala ja osasta näkee jopa kuvan kauniin vanhan Eiran mäen hienot talot. Epäilemättä Hernesaaren asunnot tulevat menemään kuin kuumille kiville.

”Herniksestä” tulee pikkuisen Venetsiaa muistuttava, merellinen ja veteen kiinni rakennettu alue. Vai mitä mieltä olette seuraavista kuvauksista:

”Asunto-alueet muodostuvat kolmesta asuinkylästä, jotka toteutetaan erillisinä asemakaava-alueina. Kunkin asuinkylän keskelle rakennetaan vesiallas, jolla on kanavayhteys mereen. Allas toimii myös venesatamana. Asuintalot voidaan rakentaa altaan eteläpuolelta vesirajaan kiinni, jolloin rakennuksen pohjakerrokseen on haluttaessa mahdollista rakentaa venetalleja.”

Vihreyttä ja puistojakin on tulossa, sillä ”asuntoalueiden väliin on suunniteltu viheralueet, joille osoitetaan leikkialueita ja pelikenttiä. Altaiden ympärille osoitetaan jatkosuunnittelussa kauppoja ja ravintoloita.” Tuulta pelkääville tätä ei voi suositella asuinalueeksi: rannalla käy etenkin talvisin usein aikamoinen blosis!

Hernesaaren osayleiskaava. Helikopterikentän varaus (selvitysalue) oikeassa alakulmassa. Ristelilyalusten laiturit vasemmalla. Kaupunkisuunnitteluvirasto

Hernesaaren osayleiskaava. Helikopterikentän varaus (selvitysalue) oikeassa alakulmassa. Ristelilyalusten laiturit vasemmalla. Kaupunkisuunnitteluvirasto

Osayleiskaavoissa ja nyt alkaneessa yleiskaavatyössä on tähdättävä aidosti 2050-luvulle. Tämän päivän päättäjien on osattava tehdä mahdolliseksi sekin, mikä nyt saattaa tuntua kannattamattomalta tai jopa tarpeettomalta. Helikopterikenttä on tästä erinomainen esimerkki. Hyvä, että se saatiin pidettyä kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä Hernesaaren osayleiskaavassa!

Helikopterikenttä on toiminut hernesaaressa jo vuosikausia ja on hyvä, että sille on varaus Helsingin keskustan tuntumassa jatkossakin. Ennen kuin kenttä toteutetaan, on selvitettävä kuitenkin hankeen taloudellinen puoli ja tietenkin laadittava asemakaava.

Nopean, kaupungin keskustan lähelle tulevana helikopteriliikenteen mahdollistaminen on yksi palikka visiossa, jossa Helsinki on tulevaisuudessa liikenteellisestikin kilpailukykyinen metropoli.

Varaus helikoptereille on hyvä olla ajatellen esimerkiksi Helsinki-Tallinna–kaksoiskaupunkia, mahdollista Helsinki-Pietari helikopteriliikennettä ja mm. meripelastustoimintaa. Lisäksi puolustusvoimat on todennetut kopterikentän olevan viranomaistoimintaa ajatellen hyvä hanke. Kun kenttä on meren rannalla, tarve lentämiseen kaupungin yli vähentyy.

Lopuksi voi vain todeta, että kyllä Stadi on hieno kaupunki ja tulevaisuudessa vielä hienompi!

Tulevaisuuden Hernesaari kaakosta katsoen.   Kuva suunnitelmasta: Kaupunkisuunnitteluvirasto

Tulevaisuuden Hernesaari kaakosta katsoen.   Kuva suunnitelmasta: Kaupunkisuunnitteluvirasto

Tietoa kirjoittajasta

Hernesaaresta Helsingin Venetsia

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset