Niinistö puhui viisaasti ja kannustavasti

Blogi

Oikeudentuntoista ja eheää uutta vuotta 2013!

Erinomaisen Onnellista ja Hyvää Uutta Vuotta 2013 kaikille lukijoilleni!

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö piti tänään ensimmäisen kerran uudenvuodenpuheen Suomen kansalle. Puhe oli kannustava, oikeudentuntoinen ja eheyttävä. Niinistön olemuksessa on presidentillistä arvovaltaa. Selkeäsanainen puhe henki viisautta, vakautta ja turvallisuutta. Asiamme ovat hyvissä käsissä.

Puheessa oli mielestäni selkeää viestiä etenkin meille työikäisille, mutta antaa tämä myös vakavaa ajateltavaa varsinkin nuorille sukupolville, joiden käsissä maamme tulevaisuus pian on.

Niinistö liputti kansainvälisen ja rohkeasti ulospäin suuntautuvan Suomen puolesta. Lause ”suomalaisuus ei saa olla sulku” oli piikki niille, jotka puhuvat käpertymisen puolesta. Tasavallan Presidentti muistutti, että ”leipämme on pieninä palasina maailmalla. Sieltä se on myös haettava.” Niinpä Niinistöltä voi odottaa puheen perusteella lisää tekoja suomalaisen työn ja yrittäjyyden puolesta, jollainen tämäkin puhe toki oli.

Poliitikoilta ja työmarkkinoiden osapuolilta Niinistö peräsi rohkeutta. Sanat talouskasvun puolesta sai lukea hieman rivien välistä. Ne olisi minun puolesta voinut sanoa selvemminkin, mutta ilmeisesti käytettiin viisautta. Se tosin kävi tarkkaavaiselle mattimeikäläiselle selväksi, että talouskasvu on tarpeen velan pois maksamisen ja ikääntyvän Suomen hyvinvoinnin turvaamisen johdosta.

Ratkaisevin rakennemuutos saattaa Niinistön mukaan olla arvojemme rakenteessa. Presidentti rohkaisi jokaista meistä pohtimaan, voinko minäkin tehdä jotain, jotta pahoinvointia olisi ympärillämme vähemmän.

Tasavallan Presidentti puhui myös ihmisarvoisen elämän puolesta, itsekkyyttä vastaan. Niinistön mukaan suoranainen ahneus on valitettavasti nousemassa ja sen myötä hyväksi havaittu suomalainen oikeudentunto on laskussa. ”Ei tehdäkään, niin kuin oikealta tuntuu, vaan miten saadaan itselleen eniten hyötyä.”

Vanha kunnon ”luterilainen työn etiikka” tuli puheessa mainiossa muodossa esille: ”Kaikki työ on arvokasta, ja arvokasta on myös työn tavoittelu. Sen sijaan vaikeaa on ymmärtää sitä ajattelua, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän.”

Puheesta henki terveellä tavalla vastuuntuntoinen suomalaisuus ja isänmaallisuus, jotka kuuluvat kaikille kansalaisille. Vastuuta ei voi ulkoistaa. Sauli Niinistö päätti puheensa ”Jumalan siunausta” -toivotukseen. Hyvä niin. Maassa maan tavalla.

Presidentin puhe kokonaisuudessaan löytyy lyhentämättömänä tästä linkistä:

http://tpk.fi/Public/default.aspx?contentid=266178

Tietoa kirjoittajasta

Niinistö puhui viisaasti ja kannustavasti

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset