Verotusta ei saa kiristää

Blogi

Helsingin verotus on pidettävä kurissa

Eräs punavihreä herra selvitti minulle äsken Kolmen sepän patsaalla, että Helsinki on varakas kaupunki ja että veroprosenttia voidaan kiristää. Huoleni pääkaupunkiseudun kuntien eriarvoistumisesta on kuulemma sen johdosta turha.

Vastasin väitteeseen, että käsitys Helsingin vauraudesta on väärä. Helsinki nimittäin velkaantuu huolestuttavan lujaa vauhtia. Tämä ilmenee mm. kaupunginjohtaja Jussi Pajusen julkaisemasta Helsingin budjettiesityksestä vuodelle 2013. Ensi vuonna Helsinki ottaa yli 300 miljoonaa euroa lisävelkaa.

Vuonna 2013 kaupungin velkamäärä on jo lähes kaksi miljardia euroa. Viime vuonna (2011) velkasumma oli vasta 1,29 miljardia. Liikelaitosten kanssa uutta velkaa otetaan 418 miljoonaa.

Verotuksen kiristäminen ei myöskään ole ratkaisu, sillä sen myötä Helsinki menettäisi runsaasti veroja maksavia asukkaitaan mm. Espooseen sekä esim. Tuusulaan, Sipooseen ja muihin kehyskuntiin, joissa on edullisemmat asumiskulut. Työn tekemisen tulee olla aina se kannattavin vaihtoehto. Sekin on syy siihen, että verotusta ei saa kohtuuttomasti kiristää. Niinpä menoja on hillittävä.

Fakta siis on se, että Helsinki on valitettavasti velkaantumassa todella nopeasti. Näin ei voida jatkaa.

Meidän on etsittävä uusia malleja tuottaa palveluita, tehtävä kustannustehokkaita ratkaisuja, karsittava edelleen byrokratiaa ja lisättävä tehokkuutta. Pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyötä on tiivistettevä ja tarvittavat kuntaliitokset tulee tehdä.

Tietoa kirjoittajasta

Verotusta ei saa kiristää

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset