Terveisiä Sergeille!

Blogi

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vierailee juuri tällä hetkellä Suomessa, minkä johdosta on sopiva aika kiinnittää huomiota hänen maansa ihmisoikeustilanteeseen.

Venäläisfeministien punk rock -bändi Pussy Riot sai minut lukaisemaan tarkemmin suomalaiset lakipykälät uskonrauhan rikkomisesta. Olen toiminut kohta kahdeksan vuotta Helsingin käräjäoikeuden lautamiehenä, mutta tätä kohtaa lakikirjasta minun ei ole tarvinnut onneksi sen johdosta avata.

Uskonrauha kunnioitetaan ja sitä noudatetaan kaikissa demokraattisissa ja järjestäytyneissä länsimaisissa yhteiskunnissa. Sen tulee koskea niin kristittyjä, juutalaisia, islaminuskoisia kuin muitakin uskonnollisia yhteisöjä.

Uskonrauhan arvon muistaa ja ymmärtää paremmin, kun katsoo noin 20 vuotta taaksepäin. Ei ollut kristityillä helppoa kommunistien Neuvostoliitossa – puhumattakaan natsi-Saksan juutalaisvainoista. Me emme saa unohtaa historian opetuksia.

Ihmisoikeudet, yksilön vapaus ja uskonrauha jokaiselle

Venäjän ja Suomen vertailu uskonrauhaan ja kansalaisten muihin oikeuksiin ja vapauksiin liittyvissä asioissa on varmaankin kiusallista monelle sivistyneelle venäläispatriootille. Vertailua tulee kuitenkin tehdä ja saa tehdä – ainakin Suomessa. Vertailenpa siis hieman.

Heti alkuun on todettava, että meillä Suomessa on sekä uskonrauha, vanha kunnon länsimainen demokratia, toimiva oikeuslaitos että avoin kansalaisyhteiskunta. Mielipiteiden ilmaisun vapaus ja muut arvokkaat yksilöä suojaavat oikeudet ja vapaudet ovat meillä itsestään selvyys. Venäjällä niin ei ole. Valitettavasti.

Tässä kohdin on paikallaan ottaa esimerkiksi Pietarin homovastainen laki, jota on tiettävästi kaavailtu laajennettavaksi koko Venäjälle. Arvostelijoiden, kuten Human Rights Watch, mukaan Pietarissa lakiteksti jätettiin niin väljäksi, että se soveltuu seksuaalivähemmistöjen sortamiseen.

Ja Pussy Riot laulaa seuraavin sanoin:

”Seurakuntalaiset rukoilevat polvillaan
Vapauden aave taivaissa
Gay Pride kulkee kahleissa Siperiaan!”

Pussy Riot haluaa olla ihmisoikeuksien airut, mikä on hienoa ja hatunnoston arvoista. Miksi sitten menivät loukkaamaan omien mummojensa, baabuskojen, kirkon rauhaa ja pyhiä kuvia? Ei oman asian hyvyys oikeuta polkemaan ja halveksimaan toiselle pyhää asiaa. Vai mummotko niitä viattomia ihmisiä kahleissa Siperiaan kuskaavat?

Uskonrauha on turvattu Suomen laissa – hyvä niin!

Uskonrauhan rikkominen on Suomen rikoslain 17. luvun 10 §:n määrittämä rikos, josta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Uskonrauhan rikkomiseen syyllistyy mikäli:

”julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta.

Esimerkiksi ortodoksisen kirkon, islaminuskoisten moskeijan tai vaikkapa juutalaisen synagogan häpäisystä saisi Suomessa varmaan vähintäänkin huomattavat sakot. Teon vakavuudesta riippuen vankeuttakin varmaan harkittaisiin, ainakin ehdollisena.

Uskonrauha on tärkeä arvo meidän monikulttuurisuutta korostavassa yhteiskunnassamme.

Olisi rikkonut uskonrauhaa myös Suomen lain mukaan

Punk-bändi Pussy Riot häpäisi Venäjän ortodoksien mielestä Moskovassa Kristus vapahtajan katedraalia, joka kuuluu Venäjän historiassa kansallisesti poikkeuksellisen arvokkaisiin pyhättöihin. ”Pussyjen” mellakka koski yhtä katedraalin pyhimpiin kuuluvaa osaa, ikonostaasia.

Räävitön esiintyminen ilman lupaa kirkon alttarilla on täältä katsoen kieltämättä hävytöntä. Teko on epäilemättä loukannut ortodoksien uskonrauhaa. Mitäpä muuta voisi sanoa naamioituneista feministipunkkareista, jotka hoilaavat alttarilla mm. seuraavaa säettä:

”Patriarkka Kirill uskoo Putiniin,
uskoisi mieluummin Jumalaan, paskiainen!
Neitsyt Marian vyö ei korvaa mielenosoituksia,
Pyhä Neitsyt on siellä kanssamme!
Paskaa, paskaa, pyhää paskaa, paskaa, paskaa, pyhää paskaa!
Neitsyt Maria, Jumalanäiti, karkota Putin, karkota Putin!”

Lautamiesjärjellä ajatellen tuollaisen biisin räväyttäminen mielenosoitustarkoituksessa kirkon alttarilla ja ilman lupaa on epäilemättä uskonrauhan rikkomista myös Suomessa.

Aleksanteri III kruunajaiskirkko, Boris Jeltsinin siunauspaikka

Moskovan Kristus vapahtajan kirkolla on ollut huonoa onnea aiemminkin. Stalinin Neuvostoliitto ja kommunistit nimittäin räjäyttivät koko kirkon täysin maan tasalle vuonna 1931. Siitä ei ole tiettävästi rangaistu ketään. Ellei sitten ”Isä Aurinkoinen” vahingossa murhauttanut jostakin toisesta syystä, joitakin katedraalin tuhoajia.

Pussy Riotin kirkonhäpäisy on siis tavallaan jatkumoa vuonna 1931 alkaneelle tämän kyseisen pyhätön häpäisylle. Venäjä ei ole toipunut vieläkään kommunistisesta diktatuuristaan. Kyse on myös Venäjän kansan suuremmasta vapaudenjanosta. Kyse on myös maan valtaeliittien ja kansan välisestä syvästä juovasta.

Ortodoksisella kirkolla on nyky-Venäjällä merkittävä rooli, ihan niin kuin oli vuonna 1883, jolloin Kristuksen vapahtajan katedraali vihittiin Aleksanteri III kruunajaisten yhteydessä. Valtion ja kirkon yhteys korostui silloinkin, kun Boris Jeltsin siunattiin haudan lepoon tässä samassa kirkossa, ja varmaan täsmälleen samalla paikallakin, jossa Pussy Riot ”konsertoi” hiljattain ilman lupaa.

Valitettavasti Pussy Riot on oikeassa monissa mustansävyisissä sanoituksissaan. Sen kapinointi pyhillä paikoilla on kuitenkin täysin tuomittavaa. Toimiessaan niin se ottaa käyttöönsä itse sorron ja muiden halveksunnan. Uskonrauhaa ei saa rikkoa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että maailma on täynnä pähkähulluja tapahtumia. Runoilija Fjodor Tjuttševin sanoin: ”Venäjää ei voi järjellä ymmärtää!” Vai voiko?

Tietoa kirjoittajasta

Terveisiä Sergeille!

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset