Sauli, Jenni ja Lennu muuttavat Mäntyniemeen

Blogi

Maaliskuun 1. päivä 2012 tasavallan presidentti Sauli Väinämö Niinistö muuttaa rouvansa Jenni Elina Haukion ja koiransa Lennu the Bostoninterrierin kanssa Töölön postinumeroalueelle 00250.

Tarkemmin sanoen uusi osoite on Mäntyniemi.

Sauli Niinistö valittiin Suomen 12. presidentiksi historian suurimmalla henkilökohtaisella äänimäärällä (1 802 400). Laaja tuki onkin tärkeää sen johdosta, että äänestysprosentti laski, vaikka oli sekin länsimaalaisittain verraten korkea (69,7%).

Niinistö sai äänestysaktiivisuuden hienoisesta laskusta huolimatta 171 000 ääntä enemmän kuin Tarja Halonen tulleessaan valituksi toiselle kaudelle vuonna 2006. Niinpä uudella presidentillä on äänimäärän puolesta täten kaikki edellytykset nousta koko kansan presidentiksi.

Suoran kansanvaalin aikana presidentiksi valittujen äänimäärät ovat olleet suuruusjärjestyksessä seuraavat:

1.) Sauli Niinistö 2012 (KOK) 1 802 400  (62,6%)

2.) Martti Ahtisaari 1994 (SDP) 1 723 485 (53,9%)

3.) Tarja Halonen 2000 (SDP) 1 644 532 (51,6%)

4.) Tarja Halonen 2006 (SDP) 1 630 980 (51,79%)

Historiallista on sekin, että Sauli Niinistöstä tulee ensimmäinen kokoomustaustainen presidentti 56 vuoteen. Edellinen oli Töölössä pitkään asunut J.K. Paasikivi. JKP:n entinen koti on muuten se muhkea kivitalo Paasikivenkadun ja Tavaststjernankadun kulmassa, jonka on nykyisin vallannut Turkin suurlähetystö.

Niinistön muuttaessa Mäntyniemeen, murtuu samalla demaritaustaisten presidenttien 30 vuotta yhtäjaksoisesti kestänyt valtakausi, ja sitä edeltänyt keskustalaisen Urho Kekkosen 26 vuotta kestänyt valtakausi linnassa.

Demokratian juhlaa

Mikä sitten on vaalien häviäjien rooli? Hopeamitalisti Pekka Haavistoa voi oikeastaan pitää vaalien toisena voittajana, sillä hän selvisi vaalin toiselle kierrokselle ja sai yli miljoona ääntä. Haaviston kampanjan on laajalti sanottu muuttaneen Suomea myönteiseen ja suvaitsevampaan suuntaan. Hyvä niin.

Hyvän kampanjan ja suuren palveluksen Suomelle tekivät myös Paavo Väyrynen, Timo Soini, Paavo Lipponen, Paavo Arhinmäki, Eva Biaudet ja Sari Essayah kannattajineen. Suomi on hyvä maa ja demokratiamme toimii upeasti.

Sanotaan, että Suomella on ollut aina erinomainen herraonni. Se pitää paikkaansa. Luotan siihen, että Sauli Niinistökin osaa yhdistää väkimäärältään pientä kansaamme ja tuoda meille uutta ajattelemisen aihetta.

Sauli osaa varmasti myös kannustaa meitä kaikkia entistäkin paremman Suomen rakentamisessa, unohtamatta unilukkarin tehtäviä. Varmaankin hänellä tulee tässä mielessä olemaan jotain samaa viestiä kuin John F. Kennedyllä:

”Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country. Ask not what Finland will do for you, but what together we can do for the freedom of man.”

Onnea vielä Saulille ja etenkin Jennille, josta tulee todella edustava First Lady Suomelle. Eikä meidän sovi unohtaa Lennua. Haukuthan meille ystävällisesti, kun törmäämme lenkillä Seurasaaressa: WUF-WUF!

Tietoa kirjoittajasta

Sauli, Jenni ja Lennu muuttavat Mäntyniemeen

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset