Weber voitti – Stubb on voimavara EU:lle

Blogi

Manfred Weber vieraili senioriliiton toimistolla 6.11.2018. Minulla oli ilo toivottaa hänet tervetulleeksi taloon. Weber on Euroopan kansanpuolueen ykkösehdokas EU-komission puheenjohtajaksi. Kuva Petri Rytkönen.

Saksalainen Manfred Weber nousi Helsingissä odotetusti EPP:n kärkiehdokkaaksi ja todennäköiseksi EU:n komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Weber kävi tiistaina vierailulla Kansallisen senioriliiton toimistolla (kuva), joten minullakin oli ilo tutustua häneen. Weber on erittäin miellyttävä ja vaatimaton pitkän linjan poliitikko. Linjaltaan hän on EPP:n maltillista (katolista) oikeistoa ja baijerilainen kristillisdemokraatti. Weber on äänestänyt mm. sen puolesta, että Unkarin laitaoikeistolaista hallitusta vastaan aloitetaan rangaistumenettely.

Suomen kokoomuksen Alexander Stubb teki hienon kampanjan ja sen myötä itsensä kaikkien EPP-puolueiden tuntemaksi poliitikoksi. Stubb toi kampanjassaan urheasti esiin perinteisiä demokraattisia ja liberaalisia arvoja. Se on tärkeää Euroopassa, jossa äärioikeistolaiset puolueet ja harvainvaltaiset suuntaukset nostavat päätään.

Stubb myös uudisti Euroopan suurinta puolueryhmittymää tasoittamalla tien avoimelle keskustelulle. Koskaan aikaisemmin ei EPP:n kärkiehdokkaan paikasta ole käyty avointa ja demokraattista kamppailua.

Vaali ei jättänyt haavaa EPP:n sisälle, vaan Stubb ilmoitti herrasmiesmäiseen tapaansa, että tukee jatkossa Weberiä 100%:sesti. Loogisesti sen tulisi tarkoittaa sitä, että Stubb päättää asettua eurovaaliehdokkaaksi  ensi keväänä Suomessa. Siten hän toisi pontta kokoomuksen kampanjaan ja väriä suomalaiseen Eurooppa-keskusteluun.

Käy niin tai näin Stubb on jatkossakin kova nimi Euroopan politiikassa. Nähtäväksi jää se, mille oksalle hän laskeutuu ensi kevään eurovaalien jälkeen. EU saisi Stubbista todella erinomaisen ulkosuhteiden komissaarin. Ja tokihan Stubbin kautta varapääjohtajana Euroopan Investointipankissa EIB:ssä on vielä jäljellä.

Tietoa kirjoittajasta

Weber voitti  – Stubb on voimavara EU:lle

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset