Kuka muistaa Kiviniemen hallituksen?

Blogi

HS otsikoi tänään peräti aukeaman laajuisen juttunsa: HISTORIAN HUONOIN HALLITUS?

Otsikko on laatulehdelle raflaava – etenkin kun toimittaja Miska Rantanen vihjaa jutussaan heti kärkeen otsikon perustuvan hänen itse tekemäänsä ”pikaiseen googletuksen”. Toisin sanoen: tässä on kai ensin päätetty jutun terä ja sitten tehty teksti sen mukaiseksi.

Mutta onko Jyrki Kataisen vajaat 800 vuorokautta istunut sateenkaarihallitus todellakin Suomen historian huonoin?

Kuka muistaa vielä yhden vuoden (2010-11) istuneen Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksen ja sen tieltä eronneen Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen 2007-10 ansiot? Mitkä olivat vuonna 2003 istuneen Anneli Jäätteenmäen (kesk.) 68 vuorokautta istuneen ”juhannushallituksen” mahtavat saavutukset?

Onnistuiko Esko Ahon (kesk.) porvarihallitus vuosina 1991-95? Kansan mielestä ei onnistunut, sillä kepu koki seuraavissa vaaleissa viiden (5) %-yksikön rökäletappion.

Vuonna 1975 ns. ”saatanan tunarit” Keijo Liinamaan (sdp) virkamieshallituksessa saivat kylmää kyytiä Urho Kekkoselta. Mutta onnistuiko Kekkosen (kesk.) pakolla kokoon runnaama Martti Miettusen (kesk.) hätätilahallitus, joka istui 304 vuorokautta? Entä miten hyvin kansan tai HS:n politiikan toimituksen mielestä onnistui esimerkiksi Ahti Karjalaisen (kesk.) punamultahallitus vuosina 1970-71?

Harri Holkerin (kok.) hallitusta on myös haukuttu historian huonoimmaksi, sillä sen aikana ja jälkeen alkoi suuri lama, johon tosin Neuvostokaupan romahdus vaikutti. Kalevi Sorsa (sdp) ristittiin Veikko Vennamon toimesta Valco-Sorsaksi, mutta oliko Sorsa I ja II niin huonoja kuin SMP väitti?

Entä muistaako joku vielä itsenäisen Suomen ensimmäisen hallituksen, eli P.E. Svinhufvudin kabinetin vuosilta 1917-18? Mitkä olivatkaan Antti Hackzellin hallituksen mittavat saavutukset vuonna 1944? Entäpä malli Cajander, joka kaatui vuonna 1939? Moni demari varmaan muistaa kaiholla V.J.Sukselaisen (kesk.) hallituksen erinomaiset ministerit vuodelta 1957.

Yhteenvetona voimme todeta, että ei ole helppoa olla poliitikko 2000-luvun Suomessa, jolloin valtakunnan päälehden kantavien poliittisten artikkeleiden otsikot tehdään ”pikaisesti googlaamalla”.

Kuka oikeasti muistaa ja tietää? Kuinka pitkä on kansan, poliitikkojen ja toimittajien poliittinen muisti?

Tietoa kirjoittajasta

Kuka muistaa Kiviniemen hallituksen?

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset