Mäntymäki sopisi kulttuurirakentamiselle

Blogi

Mäntymäen alueelle (etualalla), Kansallisoopperan kanssa samalle arvokkaalle aukiolle, sopisi tulevaisuudessa jokin hieno kulttuurirakennus. Se täydentäisi Töölönlahden kulttuuripuistoa, joka alkaa Kiasmalta. Kuva © Matti Niiranen
Mäntymäen alueelle (etualalla), Kansallisoopperan kanssa samalle arvokkaalle aukiolle, sopisi tulevaisuudessa jokin hieno kulttuurirakennus. Se täydentäisi Töölönlahden kulttuuripuistoa, joka alkaa Kiasmalta. Kuva © Matti Niiranen

Mäntymäki on erinomainen paikka kulttuurirakennukselle

Helsingin kaupunginsuunnitteluvirasto tilasi viime vuoden lopulla kolmelta eri arkkitehtiryhmältä idea-arsenaalin Olympiapuiston ja Mäntymäen alueen kehittämiseksi. Ideat esiteltiin kaupunkisuunnittelulautakunnalle kuukausi sitten.

Esimerkiksi B&M-arkkitehtitoimisto pitäisi ehdotuksessaan Mäntymäen pääosin rakentamattomana. Sekin on sinänsä ihan hyvä vaihtoehto. Nyt on kaivattu kuitenkin uusia ideoita. Esitänkin tässä yhden tulevaisuuden vaihtoehdon.

Oopperatalon kanssa samalle kaupunkikuvallisesti ja kansallisesti arvokkaalle aukeamalle sopisi erinomaisesti jokin Guggenheim-museon tai Armi-talon tyyppinen tulevaisuuden kulttuurihanke. Miksi ei vaikkapa Suomen itsenäisyyden aikaa esittelevä museo.

¤   ¤    ¤

Rakennus voitaisiin toteuttaa osin Mäntymäen päälle. Siten se ja esimerkiksi rakennuksen terassi voitaisiin liittää Helsinginkadun ylittävän vihreän kannen avulla kiinteäksi osaksi koko Töölönlahtea kiertävää kulttuuripuistoa.

Kulttuurirakennus Mäntymäellä täydentäisi hienolla tavalla Kiasmalta alkavaa kansallisesti merkittävien kulttuurirakennusten ketjua.

Töölönlahden kulttuurirakennusten ketjuun kuuluvat Kiasman lisäksi keskustakirjasto, Kansallismuseo, Musiikkitalo, Finlandia-talo ja Ooppera. Ketjua täydentävät Töölönlahden itärannalla olevat Linnunlaulun huvilat, kirjailijatalo ja radan ylittävän sillan kautta myös Kaupunginteatteri.

Töölönlahden kulttuuripuistosta tulee jo nyt mieleen esimerkiksi Washington D.C. ja National Mall –puistoalue, joka on erittäin suosittu turistikohde lukuisina kulttuurirakennuksineen.

¤    ¤    ¤

Arkkitehtitoimisto Alan ehdotuksiin sisältyi mielestäni erinomainen ja realistinen sijainti HIFK:n uudelle hallille. Alan arkkitehdit ehdottavat, että uusi jättihalli rakennettaisiin HIFK:n ehdottaman Mäntymäen sijasta Nordenskiöldinkadulla sijaitsevan vanhan jäähallin kupeeseen.

Sijainti olisi massatapahtumia ajatellen erinomainen liikenteellisestikin. Pisararadan Töölön asemalta uudelle jäähallille olisi matkaa kävellen vain reilut 400 metriä ja Pasilan asemaltakin vain noin 800 metriä.

HIFK:n ja sen taustalla olevien liikemiesten kaipaama muu mahdollinen rakennusoikeus hankkeen rahoittamiseksi voitaisiin ehkä osoittaa Vauhtitien varrelta tai esimerkiksi jäähallin pohjoispuoliselta tyhjältä Auroran parkkialueelta.

¤   ¤     ¤

Erinomainen vaihtoehto HIFK:n hallin paikaksi löytyy nykyisen hallin viereisen parkkialueen liepeiltä. Matkaa tulevalle Töölön Pisara-asemalle on vain reilut 400 metriä. Kuva © Matti Niiranen

Erinomainen vaihtoehto HIFK:n hallin paikaksi löytyy nykyisen hallin viereisen parkkialueen liepeiltä. Matkaa tulevalle Töölön Pisara-asemalle on vain reilut 400 metriä. Kuva © Matti Niiranen

Jääkiekkobusineksen menestynein mies Suomessa on epäilemättä Hjallis Harkimo. Hän esitteli vuonna 1994 Suomen Jääkiekkoliiton säestyksellä Helsingin kaupunginhallitukselle, että Töölönlahdelle tulee rakentaa uusi ja uljas jääkiekkohalli.

Paikaksi olisi kelvannut eduskuntatalon edusta ja halli piti saada käyttöön jääkiekon vuoden 1997 MM-kotikisoihin. Helsingin kaupunginhallitus ei nielaissut vikkelän liikemiehen esitystä mukisematta, vaan tarjosi Harkimon monitoimihallin paikaksi Pasilan pohjoisosaa.

Taitavana liikemiehenä Harkimo hyväksyi tarjouksen ja solmi oitis yhteistyösopimuksen Hartwallin kanssa. Rest is history. Hartwall Areena valmistui 16 vuotta sitten ja se on menestynyt erinomaisen hyvin. Jäähallin ei siis tarvitse sijaita menestyäkseen kansakunnan paraatipaikalla.

¤   ¤   ¤

Jääkiekkoseura HIFK esitteli marraskuussa 2012 oman hankeideansa uudeksi jääkiekon pyhätöksi. Se on upea juttu. Olen lätkän ystävä ja kannatan molempia helsinkiläisseuroja sydämestäni. Vasta Jokerien ja HIFK:n jälkeen tulee kesäjoukkueeni Rauman Lukko.

HIFK esitti avauksensa Hjalliksen kaavan mukaisesti: halli on saatava paraatipaikalle. Nähtäväksi jää se, onko HIFK yhtä joustava kuin Hjallis. Kelpaako HIFK:lle toiseksi tai kenties kolmanneksi paras sijainti – siis se sijainti, joka sopisi kaupungille ja kaavoittajalle.

Luotan siihen, että HIFK:n nykyinen jäähalli on vanha ja pieni, koska HIFK ja Harry Bogomoloff niin sanovat. Siispä HIFK:lle on saatava uusi halli. Mutta minne? Se on toinen juttu. Yhteen sijaintivaihtoehtoon (Mäntymäki) HIFK:n ei kannata hirttäytyä.

Tietoa kirjoittajasta

Mäntymäki sopisi kulttuurirakentamiselle

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset