Jätkäsaaren yksinäinen torahammas

Blogi

Helsingin Sanomat kyseli eilen kaupunginvaltuutetuilta Jätkäsaaren tornihotellista. Vastasin kyselyyn samoin kuin lokakuun kunnallisvaalien alla Sanoman vaalikoneessa. En kannata korkeaa rakentamista Helsinginniemen kantakaupunkiin. Se pätee edelleen ja koskee luonnollisesti myös Jätkäsaaren tornihotellia.

Helsingin kaupunkisuunnittelussa on otettava aikaisempaa herkemmällä korvalla huomioon markkinoiden tarpeet ja sijoittajien intressit. Sitä ei kuitenkaan saa tehdä hinnalla millä hyvänsä.

Päättäjien on pidettävä mielessä ensisijaisesti Helsingin yleinen pitkän tähtäimen etu ja sen mukana kaupunkikuva. Emme saa noin vain lähteä mukaan jokaiseen ideaan, jota joku ulkomainen investori keksii ehdottaa.

Jätkäsaareen kaavailtu torni olisi yksinäinen torahammas. Se olisi 33-kerroksisena aivan liian korkea tuolle paikalle. Suorastaan ruma. Rakennus dominoisi koko Helsinginniemen läntisen osan kaupunkikuvaa – ainakin sadaksi vuodeksi eteenpäin.

Tässä oltaisiin tekemässä hieman samanlaista virhettä kuin tehtiin aikoinaan Enson pääkonttorin kanssa: se nakersi Katajanokan miljöötä.

Länsiväylän, Länsisataman, Ruoholahden ja Jätkäsaaren liikenne on sumppuuntumassa jo nyt tehtyjen ratkaisujen johdosta. Niinpä suuri konferenssihotelli olisi aiotulla paikalla liikenteellisestikin onnettomassa paikassa.

Sinänsä minulla ei ole mitään hotellin konseptia vastaan, kunhan se toteutetaan toisaalle. Niin aikanaan varmasti käykin, jos todellista kysyntää on, markkinat pitävät siitä kyllä huolen.

Voimassa olevassa kaavassa olevat kaksi 16-kerroksista rakennusta ovat jo nekin merkittävästi korkeampia kuin ympäröivä muu Helsinginniemen alue. Noiden ”kaksoitornien” tonttien kaavat tuovat aikanaan nekin merkittävät työllisyysvaikutukset – mutta kaupunkikuvallisesti paremmassa muodossa. Näin on vaikka pohjoisempi tontti toteutuisi 8-kerroksisena puurakentamisena, kuten ollaan ehdottamassa. Mahdollisesti puuttuvaa kaavoitustuottoa voidaan ”paikata” nostamalla hieman tehokkuuttaa eräillä muilla tonteilla Jätkäsaaressa. Syntyy lopulta win-win -tilanne.

¤   ¤   ¤

Kannatan korkeaa rakentamista, mutta sen paikka ei ole Jätkäsaaressa, eikä muualla Helsinginniemen kantakaupungissa. Kantakaupungin vanhaan rakennusmiljööseen kiinnittyviä rantoja ja maisemia ei saa pilata korkealla rakentamisella.

Keski-Pasila sen sijaan on liikenteellisesti ja kaupunkikuvallisesti erinomainen paikka torneille ja miksi ei myös konferenssihotellille.

Itä- ja Länsi-Pasiloiden kaupunkikuva ei torneista kärsi, minkä lisäksi Pasilaan on erinomaiset raide- ja muut liikenneyhteydet. Hyviä alueita torneille ovat myös esimerkiksi Kalasatama, Itäkeskus ja Vuosaari – ne sijaitsevat kaikki erinomaisen metroyhteyden varrella.

Edellä mainituista mahdollisista korkeista alueista Pasila on kuitenkin ylivoimaisin. Tulevaisuudessa muun muassa Pisara- ja lentokenttärata vain vahvistavat Pasilan arvoa. Konferenssihotelli Pasilan seudulla toimisi myös Hartwall-Areenan ja Messukeskuksen läheisyyden johdosta.

Keski-Pasilan uudisalueen tehokkuutta voisi jopa nostaa aiotusta. Keski-Pasilasta kehittyneekin Helsingin todellinen Manhattan.

Tietoa kirjoittajasta

Jätkäsaaren yksinäinen torahammas

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset