KUNTAVAALIT ovat korostetusti paikallisvaalit. Kysymys on omaan kaupunkiimme, kaupunginosaamme ja jopa omaan kortteliimme liittyvistä asioista.
Kaupunginvaltuusto ja eri lautakunnat päättävät niin Töölön, Munkkiniemen, Kampin, Ullanlinnan, Kruununhaan, Kallion, Lauttasaaren, Pakilan, Laajasalon, Haagan, Vuosaaren kuin myös Jako- ja Siltamäen sekä kymmenien muiden kaupunginosien lähipalveluista, terveysasemista, kouluista sekä mm. alueidemme kaavoituksesta ja liikenteestä.
Kaupunginvaltuutetun tehtävät ovat 700 000 asukkaan kaupungissa vaativia.
Helsinki on Suomen mittakaavassa kuin valtio valtiossa. Sen johdosta valtuutetuilla on oltava runsaasti sekä aikaa, Helsingin tuntemusta että paikallista osaamista.
VALVEUTUNUT hieman iäkkäämpi naispuolinen äänestäjä lähestyi minua viime viikonloppuna Töölöntorilla.
Nainen kysyi minulta, että miksi niin moni kansanedustaja pyrkii valtuustoon tai aluevaltuustoon? Onko heillä todellakin aikaa paneutua niin monissa luottamustoimissa niin moniin erilaisiin asioihin? Kumpi kärsii eduskunta vai valtuusto?
Keskittyykö valta liikaa samoille ihmisille?
Kysymykset ovat hyviä ja äänestäjät miettivät niihin kukin tykönään oikeat vastaukset.
Vallan keskittyminen yksille ja samoille ihmisille sekä kokopäiväisille poliitikoille mietityttää aidosti äänestäjiä. Näkyykö se vaalituloksessa? Se nähdään 13.4.2025, vaalisunnuntain iltana.
SATUNNAINEN miesäänestäjä puolestaan kertoi minulle Munkkivuoren ostarilla, että hän aikoo äänestää pormestarivaalissa yhtä henkilöä ja kaupunginvaltuuston vaaleissa erästä toista.
Jouduin kertomaan miehelle, että valitettavasti hänellä on kuntavaaleissa vain yksi ääni ja jatkoin:
”Jos äänestät minua, niin äänestän sitten valtuuston kokouksessa puolueeni asettamaa ehdokasta pormestarin toimeen. Saat täten minua äänestämällä kaksi hyvää: oman valtuutetun ja lisäksi kauttani myös pormestarin.”
Niin se on. Huhtikuun kuntavaaleissa helsinkiläiset valitsevat suoraan ”vain” 85 kaupunginvaltuutettua.
Vasta vaalien jälkeen kaupunginvaltuusto kokoontuu 2. kesäkuuta 2025 valitsemaan valtuutettujen ja varavaltuutettujen keskuudesta pormestarin, apulaispormestarit ja mm. kaupunginhallituksen ja neljän huipputärkeän toimialalautakunnan jäsenet.
Äänestyskopissa on hyvä on hahmottaa myös se, että pormestaristo tarvitsee tuekseen runsaasti hyviä ja kokeneita kaupunginvaltuutettuja. Yksin ei selviä kukaan. Kaikki tarvitsevat osaavaa tiimiä ympärilleen.
EDELLÄ KERTOMANI esimerkit elävästä elämästä todistavat, että demokratia on vaikea valtiomuoto, mutta sitä parempaakaan ei ole keksitty.
Hyvä kaupunginvaltuutettu ajaa mielestäni koko kaupungin etua. Hänellä on myös aikaa ja tahtoa keskittyä oikeasti oman ohjelmansa ja omien äänestäjiensä toiveiden edistämiseen.
SUOMI ON PIENI MAA ja varsinkin nykyisen kaltaisina epävarmoina aikoina on syytä kääntyä jälleen maltillisten ja sivistyneiden tolkun ihmisten puoleen.
Kaupunginvaltuustoon on valittava elämänkokemusta omaavia ja yhteistyökykyisiä ihmisiä, joilla on malttia ottaa päätöksenteossa huomioon talouden faktat ja tutkittu tieto.
Kirjoittaja on kokoomuksen valtuustoryhmän jäsen