Tee arjen ilmastoteko kodin lämpöä säätämällä

Blogi

Liki jokainen päivä uutiskuvat maailmalta kertovat ilmaston muuttuvan ja lämpenevän. Äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät, mikä näkyy esimerkiksi rankkoina vesi- ja lumisateina sekä satunnaisina paukkupakkasina ja helleaaltoina.

Yhä useampi ”tavallinen kansalainen” tiedostaa ilmastonmuutoksen, mutta ei tiedä, miten voisi itse osallistua ilmastotalkoisiin.

Vastaus on lähempänä kuin moni arvaakaan: omassa kodissa. Suomessa lämmitysenergian osuus ihmisen hiilijalanjäljestä on nimittäin huomattavan suuri.

Jokainen meistä voi osallistua ilmastotalkoisiin alkaen nyt ja heti. Huoneilman lämmön säätäminen alaspäin on näet tehokkain keino, jolla tavallinen ”pieni ihminen” voi säästää energiaa.

# # #

Talven kylmillä ilmoilla on hyvä muistuttaa siitä, että lämmitysenergian hinta siirtyy asukkaan maksettavaksi riippumatta siitä asuuko hän vuokralla vai omistaako asuntonsa.

Asunto-osakeyhtiöiden isännöitsijät ja taloyhtiöiden hallitukset ovat useimmiten tietoisia mahdollisuuksista säästää energiaa, mutta entäpä asukkaat? Tiedotetaanko asukkaille riittävästi mahdollisuuksista säästää energialaskussa?

Syytä olisi, sillä Suomessa kodin energiankulutuksesta jopa 50% menee lämmitykseen. Käyttöveden lämmittämisen osuus on lisäksi 20-30%:ia koko laskusta.

Etenkin vuokralla asuville on syytä tiedottaa siitä, että lämmitysenergian tuhlaaminen siirtyy aikanaan myös vuokriin. Energian hintahan peritään osakkailta hoitovastikkeessa, joka siirtyy vuokriin ja korotuspaineita tulee lisää, kun energiaa tuhlataan.

# # #

Maailmanlaajuisesta 1970-luvun energiakriisistä on kulunut niin pitkä aika, että moni nuorempi ihminen ei ota vakavasti arkipäiväistä energian säästämistä.

Kaupungilla puhutaan, että monella ovat ihan perusasiatkin unohtuneet.

Kylmä veto huonosti tiivistetyistä ikkunoista ja raollaan olevista ulkoilmaventtiileistä lienee yleisin syy energian tuhlaamiseen. Sitä ei moni asukas arjessaan ajatelleeksi, vaan ongelma ratkaistaan vääntämällä patterin nuppi kaakkoon, eli lisäämällä lämpöä, josta osa sitten karkaa raoista suoraan taivaan tuuliin.

Parempi ratkaisu olisi tietysti tiivistää sisä- ja ulkoikkunat sekä kääntää ulkoilmaventtiilit pakkasilla kiinni.

# # #

Toinen yleinen virhe on pitää huoneilma aivan liian lämpimänä. Suositeltava oleskeluhuoneen lämpötila lienee noin 19-21 selsiusta ja makuuhuoneissa 18-19 selsiusta. Kahden asteen laskeminen huonelämpötilassa merkitsee 10 prosentin säästöä lämpölaskussa.

On hyvä muistaa, että liian lämmin ja kuiva huoneilma on epäterveellistä. Kun pukeutuu kotonakin oikein, niin hieman viileämmässä viihtyy paremmin ja hengittää raikkaampaa ilmaa.

Vanha kansa tietää, että kotona voi käyttää vallan hyvin villatakkia ja villasukkia! Ja opettihan jo Mannerheimkin, että viileämmässä saa raikkaamman ja terveellisemmän huoneilman myötä paremmat yöunet.

# # #

Oikeaoppinen tuulettaminenkin on monelta unohtunut. Asuntoa ei saisi tuulettaa pitämällä ikkunaa liian kauan auki kerrallaan. Se näet kylmentää kivitalojen seinät ja rakenteet, joiden lämmittäminen uudelleen vie paljon energiaa. Nopea ristivetotuuletus on paras ja tehokkain tapa tuulettaa.

Kokeneemmat ihmiset tietävät esimerkiksi senkin, että huonekaluja ei saisi pitää patterin edessä, sillä muuten lämpö ei pääse vapaasti pattereista huonetilaan.

Jokainen voi kantaa vastuuta myös talonsa yhteisistä tiloista. Rappukäytäviä ei saa päästää kylmiksi, sillä niistä voi henkiä koleaa myös asuntoihin.

Tietoa kirjoittajasta

Tee arjen ilmastoteko kodin lämpöä säätämällä

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset