Punavihreä hallitus leikkaa kulttuurilta ja tukee turpeentuottajia

Blogi

Korona on koetellut kovasti Helsingin kaupunginteatterin taloutta. Nyt punavihreä hallitus on leikkaamassa lisäksi kulttuurin tukirahoja. Kuva Matti Niiranen

PUNAVIHREÄ HALLITUS jakaa Helsingin kulttuurirahoja turpeentuottajille. Näin voi päätellä siitä, että kulttuuri- ja tiedeministeri Annika Saarikko (kesk.) sai hallituksen budjettiriihessä läpi päätöksen, jonka mukaan turvetuottajia tuetaan 70 miljoonalla lisäeurolla.

Kulttuurin tukemisesta hallitus leikkaa saman punavihreän hallituksen budjettiriihen päätöksillä seuraavan kahden vuoden aikana peräti 40,5 miljoonaa euroa.

Helsingissä on pelkona nyt, että keskustapuoluetta edustava kulttuuriministeri leikkaa erityisesti pääkaupungin kulttuurirahoituksesta. Ja kohdistaa suhteellisesti aiempaa isomman osan supistuneista tukirahoista maakuntien teattereille ja kulttuuritoimijoille. Tai sitten otetaan käyttöön ”juustohöylä”, mikä tekee hallaa kaikkialla Suomessa.

PÄÄMINISTERI SANNA MARININ (SDP) hallituksen päätös leikata kulttuurilta 40,5 miljoonaa euroa on valtava kolaus kulttuurialalle, joka on kärsinyt matkailualan lisäksi kaikkein eniten koronarajoituksista.

On lisäksi kovin outoa, että hallitus linjasi koronavuoden ajan, että kapakoissa sai käydä vapaammin kuin teattereissa ja muissa kulttuuririennoissa, vaikka kulttuuririennoissa olisi noudatettu turvavälejä ja käytetty maskeja.

Miten on mahdollista, että esimerkiksi Vihreän puolueen helsinkiläiset edustajat ovat hyväksymässä tällaisia linjauksia: tuet pois kulttuurilta, lisää rahaa turpeenpolttajille!

40,5 MILJOONAN EURON LEIKKAUS osuu kipeästi työvoimavaltaiseen kulttuurisektoriin ja taiteilijoihin, joista monet ovat pienituloisia freelancereita.

Leikkaukset vähentävät epäilemättä esimerkiksi teattereiden valtionosuuksia, joista maksetaan näyttelijöiden ja muiden taiteen tekijöiden palkkoja. Tämä on väärin.

Suomi tarvitsee kulttuuria ja taiteen tekijöitä. Luovat alat tuottavat sellaista lisäarvoa koko yhteiskunnalle, jota ei voi korvata muiden sektoreiden panoksella. Kulttuuri ja taide ovat aina tukeneet Suomen kansaa vaikeina aikoina. Tämä pitäisi oivaltaa myös nyt, kun lähdemme tavoittelemaan uutta nousua koronapandemian jälkeen.

KORONAPANDEMIAN JÄLKEEN TARVITSEMME uutta intoa Suomen kansaan valavia kulttuurialan toimijoita. Taidetta, kirjallisuutta, teatteria, musiikkia, tanssia ja oopperaa. Hengen ja mielen ravintoa. Uutta uskoa, toivoa ja iloa.

Sannan Marinin hallitus osaa kyllä pitää juhlapuheita kulttuurin puolesta, mutta kun on tekojen aika, sanat syödään.

Miksi hallitus hylkäsi hyvät tavoitteensa? Lisää byrokratiaa ollaan kuitenkin luomassa uuden maakuntahallinnon myötä. Sote-uudistus tulee Suomelle käsittämättömän kalliiksi. Eipä siis toisaalta ihme, että hallitus hakee leikkauskohteita kulttuuristakin.

KULTTUURIN RAHOITUS on minulle tuttu aihepiiri senkin johdosta, että olen toiminut Kaapelitalo-Suvilahden hallituksessa 2008-12 ja Helsingin teatterisäätiön varapuheenjohtajana 2013-17.

Kyseisinä vuosina perehdyin mm. teattereiden, tanssin, musiikin ja museoiden valtionrahoitukseen, henkilöstön haasteisiin ja toimitiloihin liittyviin kysymyksiin. Olen puolustanut Helsingin kulttuurin VOS-rahoja, tukenut Tanssin talo –hanketta ja paneutunut mm. kaupunginteatterin jättimäiseen remonttiin.  

Tietoa kirjoittajasta

Punavihreä hallitus leikkaa kulttuurilta ja tukee turpeentuottajia

Valtiotieteiden maisteri, toiminnanjohtaja

Kirjoitukset