Sevastopolin venäläinen historia

Blogi

Sevastopolin tukikohta ja koko Krimin niemimaa ovat Ukrainan ja Venäjän suhteiden tulevaisuuden kannalta tärkeäa ja samalla tulenarkaa aluetta – ainakin noin vuoteen 2020 asti.

Sevastopolin tukikohdan merkitys on tosin ollut pienenemään päin, sillä Putinin määräyksestä uutta Mustanmeren laivaston tukikohtaa on rakennettu jo vuodesta 2003 alkaen Novorossijskiin. Sen on määrä valmistua vuoteen 2020 mennessä.

Krimin niemimaata on kuitenkin syytä tarkastella myös Venäjän suurvalta-aseman symboliikan näkökulmasta ja historian valossa.

Venäjä on edelleen sotilaallinen suurvalta ja sen laivastomahdin yksi historiallisista tukikohdista sijaitsee Krimillä. Moskovasta katsoen Sevastopolin herruus kuuluu epäilemättä Venäjälle hamaan tulevaisuuteen asti, eikä siitä varmastikaan anneta periksi.

Aivan vastaavasti Yhdysvalloilla ei ole aikomustakaan luopua Guantanamo Bayn laivastotukikohdastaan, jota se on pitänyt hallussaan vuodesta 1898 alkaen.

Venäläinen laivastotukikohta ja Sevastopolin kaupunki perustettiin samana vuonna, 1783, eli yli 230 vuotta sitten. Aiemmin alueella oli tataarien asutusta. Sevastopolin perustamisen aikoihin Krimin niemimaa liitettiin myös osaksi Venäjää, samoin kuin lähes koko nykyisen Ukrainan alue, joka liukui tuosta lukien Venäjän tsaarien valtaan.

Tasan 170 vuotta sitten puhjenneen Krimin sodan jälkeisessä Pariisin vuoden 1856 rauhassa Sevastopol ja Krim jäivät Venäjän haltuun. Samalla rauhansopimuksella muuten demilitarisoitiin Ahvenanmaa.

¤ ¤ ¤

Ukrainan Sosialistisen Neuvostotasavallan haltuun Krimin niemimaa siirtyi vasta vuonna 1954. Tällä vuodella ei tosin ole Putinin mielestä varmaankaan erityistä merkitystä, sillä käytännössä koko Ukraina kuului vuoteen 1991 asti suoraan Moskovan alaisuuteen.

Krimin kuuluminen Ukrainalle vahvistettiin vuonna 1991 ja silloinkin Sevastopoliin jäi vuokralle Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohta.

Nykyisin Sevastopol turvaa Putinin Venäjän näkökulmasta sen levotonta eteläistä etupihaa Mustallamerellä ja takaa hyvät meriyhteydet Välimerelle. Tukikohta on edelleen vuokrattu Venäjälle ja vuonna 2010 sovitun mukaisesti vuokra-aika päättyy vasta vuonna 2042.

¤ ¤ ¤

Turvallisuuspoliittisesta ja historiallisesta näkökulmasta ei siis ole sinänsä mikään yllätys, että nyt kun Ukrainassa kuohuu, niin Moskova pitää kynsin ja hampain kiinni asemastaan Krimillä. Venäjä haluaa varmistua, että levottomuudet Krimillä eivät uhkaa sen tukikohtaa Sevastopolissa. Vuokra-alueensa rajojen ylittämiseen Venäjällä ei silti tietenkään ole minkäänlaista oikeutta.

Sen sijaan ne keinot, joilla Venäjä ajaa etujaan Ukrainan suunnalla vielä 2010-luvulla herättävät ihmetystä. Pysyvämmän turvapaikan mahdollinen tarjoaminen rikoksiin mitä ilmeisimmin syyllistyneelle ex-presidentti Janukovitsille asettaa Venäjän motiivit varsin outoon valoon.

Moskovan luulisi ymmärtävän, että Krimillä on nykyisin suuri merkitys myös Ukrainalle, jolla on niin ikään niemimaalla laivastoaan ja sotilaallisia tukikohtiaan. Tilanne Krimillä ei siis ole lainkaan yksiselitteinen tai helppo ratkaistavaksi.

Todennäköisesti Sevastopol säilyy Venäjän vuokra-alueena vielä pitkään. Se lienee myös yksi mahdollinen rauhan tae, joka saa Kremlin haukat pitämään kyntensä erossa Ukrainasta.

Tietoa kirjoittajasta

Sevastopolin venäläinen historia

Valtiotieteiden maisteri, Helsinki.

Kirjoitukset