Sinipuna ottaa vallan helatorstain korvilla

Blogi

PÄÄMINISTERI ANTTI RINTEEN HALLITUS on nimitetty todennäköisesti helatorstaihin 30.5. mennessä. Hallituksen rungon muodostavat sdp (40 paikkaa) ja kokoomus (38 paikkaa).

Yhteensä 78 paikkaa ei kuitenkaan riitä, vaan tueksi tarvitaan Vihreä puolue (20) ja rkp (9+1). Näin saadaan hallitus, jolla on tukenaan 108 kansanedustajaa. Se riittää vallan hyvin hallitsemiseen.

Neljää puoluetta enempää ei tule ottaa mukaan. Se merkitsisi lisää kompromisseja ja linjattomuutta.

HALLITUKSEN OHJELMAN RAKENTAMISEN pohjana on eduskunta, jossa perinteisten keskusta-oikeistolaisten puolueiden kannatus on 39,1%.

Vasemmistopuolueiden kannatus on vain 25,9%, Perussuomalaisen puolueen 17,5% ja Vihreän puolueen 11,5%.

Edellä todetun perusteella vasemmistolainen verojen korotusohjelma ei ole mahdollinen. Niinpä Antti Rinteen on tingittävä hurjista vaalilupauksistaan.

SUOMI SAA SDP:N JA KOKOOMUKSEN johdolla Eurooppa-myönteisen hallituksen. Se on hyvä asia. Sinipuna on hyvä pohja Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle.

Kokoomuksen tavoitteena tulee olla sote-uudistuksen asteittainen toteuttaminen. Sen tulee perustua kuntapohjaiseen malliin, joka edistää valinnanvapautta. Uutta maakuntahallintoa ei tule hyväksyä.

Sotu-uudistus on saatava liikkeelle tavalla, joka edistää ihmisten aktiivisuutta.

Pääkaupunkiseudun liikenneinfran hankkeista on nyt saatava liikkeelle Pisararata. Vasta sen jälkeen tulee toteuttaa tunnin junat Turkuun ja Tampereelle.

Sinipunan johdolla saadaan maaliin myös isänmaan puolustuksen kannalta tärkeä ilmavoimien hävittäjähankinta.

KOKOOMUKSEN PETTERI ORPO JATKAA valtiovarainministerinä ja vihreiden Pekka Haavistosta tulee ulkoministeri. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonille sopii hyvin oikeusministerin salkku.

Kokoomusministeriksi on Orpon lisäksi nyt vahvimmilla etelä-savolainen, koko Suomen kokoomuslainen ääniharava Antti Häkkänen.

Häkkäselle sopisi nyt erinomaisen hyvin esimerkiksi Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin salkku, mikä valmentaisi häntä entistä vaativampaan rooliin. Häkkänen on näet todennäköisesti kokoomuksen seuraava puheenjohtaja Petteri Orpon jälkeen.

Uudeltamaalta kokoomuksen ministeriksi nousee Kai Mykkänen tai Elina Lepomäki ja Pirkanmaalta Anna-Kaisa Ikonen. Nyt on myös Helsingin vuoro saada kokoomuslainen ministeri, nousussa ovat Jaana Pelkonen, Juhana Vartiainen ja Sari Sarkomaa.

Pohjois-Suomesta mukaan tulisi ottaa joko Heikki Autto tai Mari-Leena Talvitie.

SUURIN VAALIVOITTAJA OLI VIHREÄT, mutta se on puolet pienempi puolue kuin sdp tai kokoomus. On myös huomattava, että Helsingin suurimmaksi vihreät nousivat porvarillisen kentän sirpaloitumisen seurauksena. Tältä osin tilanne voi eheytyä seuraaviin kuntavaaleihin mennessä.

Perussuomalainen puolue säilytti vaaleissa asemansa. Huomattavaa on kuitenkin, että sen ääniosuus ei noussut verrattuna vuoden 2015 vaaleihin.

Kokoomuksesta loikannut Hjallis Harkimo jää historiaan sen ansiosta, että hän nosti sdp:n Antti Rinteen pääministeriksi. LiikeNyt –listat nimittäin keräsivät yhteensä noin 70 000 ääntä, jotka olivat pois suoraan kokoomukselta.

Harkimo teki elämänsä suurimman poliittisen virhearvion loikatessaan pois kokoomuksesta. Kokoomuksen riveissä hän ja poikansa Joel olisivat molemmat nyt kansanedustajia. Isä-Harkimo voisi ehkä olla jopa ministerijonossa. Yksinpurjehtijalla sen sijaan ei ole asiaa Rinteen hallitukseen.

Tietoa kirjoittajasta

Valtiotieteiden maisteri, toiminnanjohtaja

Kirjoitukset